Konference 
 

Výroční konference International Association for the Study of German Politics

Ve dnech 16. - 17. června 2016 spolupořádá Katedra německých a rakouských studií IMS FSV UK v Goethe Institutu výroční konferenci International Association for the Study of German Politics (IASGP), jednu ze dvou hlavních mezinárodních oborových asociací, které slučují převážně anglosaské a německé akademiky a experty, zabývající se různými aspekty současného vývoje Německa.

Je to poprvé, kdy tato asociace pořádá své zasedání mimo území Velké Británie nebo Německa a tedy příležitost osobně zhlédnout akademiky-seniory stejně jako jejich následovníky (nastupující mladší generaci expertů), jejichž práce během studia a výzkumu Německa jsou pro nás známými pojmy, někdy i vůdčími inspirátory.

Program zahrnuje jak výroční přednášku Hannse W. Maulla, vedoucího německého akademika v oblasti zahraniční politiky a mezinárodních vztahů, vystoupení velvyslance SRN von A. Loringhovena a rektora naší univerzity T. Zimy, tak panely, týkající se vývoje stranického systému, uprchlické krize, evropské a zahraniční politiky Německa či sociálních otázek.

program konference

registrace

 
  
 Přednášky/semináře/diskuse 
 

Pozvánka na debatu Politologického klubu FSV UK: Ruská propaganda

Politologický klub FSV UK zve na debatu na téma: "Ruská propaganda".

Debata se bude konat ve středu 11. května 2016 od 18:00 v budově Hollar, Smetanovo nábřeží 6, učebna H215.

Pozvání přijali a jako hosté se zúčastní Ivana Smoleňová z Prague Security Institute, analytik Roman Máca a novinář Ondřej Soukup.

pozvánka

 
  
 Ocenění 
 

Cenu Google pro talenty datové žurnalistiky získali studenti z IES FSV UK

Adam Nedvěd a Tomáš Ducháček z Institutu ekonomických studií FSV UK získali prestižní Cenu Google pro mladé talenty datové žurnalistiky za analýzu sporů ve veřejných zakázkách. Analýza pod názvem "Kontrola veřejných zakázek před ÚOHS" vycházela z jejich bakalářských prací pod vedením Jana Soudka a Jiřího Skuhrovce.

Citujeme výrok poroty: "Porota ocenila studenty IES FSV UK za atraktivní projekt, který má potenciál přinést svěží úhel pohledu na agendu veřejných zakázek. Jejich přístup je z odborného hlediska velmi kvalitní, tématu se už pečlivě věnovali, rozumějí mu a jsou připraveni ho nadále rozvíjet. Spojení se zkušenými datovými analytiky a novináři otevírá možnost, že se ukáží nová zjištění ohledně dynamiky fungování Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže."

více informací

 
  
 Foto a videogalerie 
 

Záznam z Konference Predátoři, publikace, peníze na vědu

Fakulta sociálních věd UK ve čtvrtek 24. března 2016 pořádala konferenci „Predátoři, publikace, peníze na vědu“:

Panel I: Predátorské publikace

Panel II: Dobrá publikační praxe

Panel III: Hodnocení vědy a politika


Rektorský den 2016: cyklo- a inlinejízda

V rámci rektorského dne se ve středu 4. května 2016 uskutečnil sedmý ročník cyklojízdy a inlinejízdy s vedením fakulty, letos poprvé v celodenním dešti.

fotogalerie


Hodnocení kurzů - předání cen

V zimním semestru proběhlo opět elektronicky hodnocení kurzů a proběhlo také slosování o hodnotné ceny. 
Z účastníků, kteří vyplnili dotazníky, vylosovali studentské senátorky a senátoři vítěze těchto cen: iPad mini 4 s Retina displejem, Samsung Galaxy Tab S2 8.0 LTE a Samsung Galaxy S5 Neo LTE). 
Předání cen proběhlo dne 3. května 2016 na zasedání Akademického senátu FSV UK. Dalších 3 vylosovaní získali fakultní mikiny a 4 další trička z fakultní kolekce oblečení.

fotogalerie


V Karolinu představena známka s Karlem IV.

K 700. výročí narození Karla IV. vydala Česká pošta příležitostný poštovní aršík v nominální hodnotě 54 Kč. Slavnostní představení nové známky s portrétem zakladatele univerzity se uskutečnilo na půdě Karolina.

videozáznam

 
  
 Zahraniční styky 
 

Předvýběry na praktické stáže pro léto a podzim 2016

Připomínáme předvýběry na praktické stáže pro léto a podzim 2016. 
Termín podávání přihlášek je už 11. května 2016

více informací


Možnosti stipendijních pobytů v Japonsku

OZS informuje o stipendijních pobytech v Japonsku poskytovaných na základě mezivládní dohody.

– Postgraduální stipendia v délce 18-24 měsíců

– Stipendia k absolvování vysokoškolského studia v Japonsku

více informací

 
  
 Studentské aktivity 
 

Studentský Majáles 2016 - Králem Majálesu student FSV UK

Králem letošního studentského Majálesu byl zvolen student Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Jakub Pražák alias Doktor.

Studentský Majáles se uskutečnil už počtvrté a jeho součástí byl alegorický průvod z Kampy na Ovocný trh, kde si návštěvníci Majálesu užili program složený z autentické studentské tvorby. Studenty letos podpořilo šest pražských vysokých škol, jedna střední škola a také nitranská univerzita.

videozáznam

 
  
 Univerzita Karlova zve na akce věnované oslavám 700. výročí narození Karla IV.  
 

*KONFERENCE KAREL IV., ZEMĚ KORUNY ČESKÉ A EVROPA

(9. – 12. května 2016, 9 – 18 hod., Vlastenecký sál Karolina)

Konference, která je pořádána ve spolupráci s Akademií věd ČR, se zúčastní významní odborníci na život a dobu Karla IV. Prostor dostanou jak obecně historické příspěvky, tak referáty z oblasti umělecko-historické.


*VERNISÁŽ VÝSTAVY DRUHÝ ŽIVOT KARLA IV.

(12. května 2016, 13:30 hod., Křížová chodba, Karolinum)

Výstava, pořádaná ve spolupráci s Národní galerií, naznačí, jakým způsobem byla vnímána osobnost Karla IV. v průběhu staletí následujících po jeho smrti. Mimo jiné představí také unikátní exponát – roucho Karla IV. dovezené z Itálie.


*SLAVNOSTNÍ SHROMÁŽDĚNÍ V KAROLINU

(12. května 2016, 14 – 16 hod., Velká aula Karolina)

V Karolinu se setkají zástupci akademické obce z evropských i světových univerzit a významné osobnosti veřejného života České republiky. Projevy pronesou předseda vlády Mgr. Bohuslav Sobotka, rektor Univerzity Karlovy prof. Tomáš Zima, historik umění prof. Jiří Kuthan a rektor Ženevské univerzity prof. Yves Flückiger.


*PODPIS DOHODY CELSA

(12. května 2016, 18 hod.)

Cílem dohody CELSA, která bude uzavřena mezi vybranými evropskými univerzitami, je nastavit nadstandardní vztahy mezi jejími partnery, zjednodušit a zintenzivnit výměnu “best practice” mezi akademickými i administrativními pracovníky univerzit. Výsledkem má být mimo jiné i intenzivnější vědecká spolupráce, a to zejména na evropských projektech.


*KONFERENCE REKTORŮ: LEGACY OF CHARLES IV.

(13. května 2016, 9 – 14 hod., Karolinum)

Rektoři, členové univerzitních asociací Coimbra Group, Europaeum a UNICA a další význační odborníci se setkají, aby na konferenci jednali o aktuálních otázkách spojených s odkazem zakladatele Univerzity Karlovy.


*PODPIS TZV. PRAŽSKÉ DEKLARACE

(13. května 2016 – 13,45 hod., Malá aula Karolina)

Vrcholní představitelé univerzitních asociací spolu s rektorem UK Tomášem Zimou slavnostně podepíší tzv. Pražskou deklaraci vyzdvihující důležitost a nezastupitelnost univerzitního vzdělání v současném světě.


*MEZINÁRODNÍ CENA KARLA IV.

(13. května 2016, 17 – 18 hod., Vlastenecký sál Karolina)

Mezinárodní cenu Karla IV., která bude udělena po šesté, převezme lucemburský velkovévoda Henri. Toto ocenění je udělováno osobnostem, které svým kulturním, vědeckým nebo politickým dílem dosáhly evropského či univerzálního významu a přispěly jím k pozitivnímu směřování současné civilizace.


*KOMENTOVANÉ PROHLÍDKY: KOSTELY ZALOŽENÉ KARLEM IV.

(14. – 15. května 2016, 9 – 18 hod)

Univerzita Karlova ve spolupráci s Arcibiskupstvím pražským připravila komentované prohlídky kostelů založených Karlem IV. Prohlídky jsou realizovány studenty dějin umění KTF UK a FF UK.


*DĚTSKÝ DEN V KAROLINU

(21. května 2016, 10 – 18 hod.)

Dětští návštěvníci se budou moci seznámit s dobou Karla IV. skutečně zblízka. Čeká je bohatý program v podobě dobových šermířských a tanečních vystoupení, ukázek historických zbraní, žonglování a předvádění historických řemesel. Děti si budou moci zahrát dobrodružnou hru „Chyťte zloděje“.

 
  
 Externí nabídky 
 

Stáž na Ústředí Českých center

Česká centra v Praze vypisují výběrové řízení na tříměsíční stáž v ústředí Českých center na úsek strategie a rozvoj, program, personální a mzdové oddělení. Nabídka je určena pro studenty bakalářského nebo magisterského studia.

více informací

dotazník k žádosti o stáž


Brigáda - Praguest.com

Informační portál o Praze www.praguest.com nabízí brigádu: psaní optimalizovaných článků o Praze (lifestyle, život v Praze, restaurace, kam s dětmi v Praze, noční život atd.). Brigáda je určená především studentům žurnalistiky/marketingu.

více informací


Summer Internship

Společnost Ahold hledá talentované studenty se zájmem o retail do programu Summer Internship. Vysokoškoláci mají letos šanci pracovat na pěti atraktivních projektech zaměřených mimo jiné na marketing či nová média a podílet se tak na směřování společnosti.

více informací


Nabídka brigády v rámci organizace Evropského finále dětské dopravní soutěže FIA 

Organizítoři Evropského finále dětské dopravní soutěže FIA hledají doprovod pro soutěžní týmy (4 děti+2 dospělí) - studenty nebo rodilé mluvčí následujících jazyků: polština, maďarština, finština, rumunština, ukrajinština, norština, litevština, lotyština, albánština, chorvatština, slovinština, srbština, bosenština.

V případě zájmu zašlete stručný životopis na etec2016@uamk.cz.

více informací o soutěži

inzerát


Přednáška Visegrádského fóra CEFRES

PEDF UK spolu s CEFRES, Francouzským institutem v Praze a Ústavem pro českou literaturu AV ČR vás zvou na přednášku profesora Rogera Chartiera s tématem: „Co je to kniha? Odpověď na Kantovu otázku“.

Kdy: středa 18. května 2016 v 18:00

Kde: Kino 35, Štěpánská, Praha

událost na Facebooku

pozvánka

další program


Film a debata s Žannou Němcovovou

Prague Civil Society Centre, FF UK a Východoevropský klub vás srdečně zvou na film a debatu Média jako zbraň v rámci PRAGUE TALKS. Po projekci ilustračních videí z ruských médií bude následovat debata s ruskou novinářkou Žannou Němcovovou, dcerou loni zavražděného opozičního politika Borise Němcova.

Kdy: středa 11. května 2016 od 18:00

Kde: Rektorát Karlovy Univerzity, Ovocný trh 3, Praha 1

událost na Facebooku

pozvánka


Asia Innovation Forum

Asia Innovation Forum zve všechny zájemce o inovace a obchod s Čínou, Japonskem, Tchaj-wanem a Koreou na moderní fórum v rámci Týdne inovací. 

Kdy: úterý 24. května 2016

Kde: Impact Hub Praha, Drtinova 10, Praha 5

více informací

registrační poplatek - studenti FSV UK získávají slevu 20% při zadání kódu "letinnovationplay" v průběhu registrace


TSU Summer School 2016

Téma: "Management and Business in Sibeira"

Pořádající instituce: Tomsk State University

Termín konání: 15. - 28. srpna 2016

Místo konání: Tomsk, Rusko

více informací

brožura

 
  
 Chcete-li přidat sdělení do Newsletteru, prosím, dodejte mi podklady vždy do čtvrtka 24:00 - Sylvie Fišerová, tel. 222 112 285, email fiserova@fsv.cuni.cz
Pokud nechcete dostávat zprávy z této konference, pošlete e-mail na adresu newsletter+unsubscribe@fsv.cuni.cz. Pro přihlášení k odběru zašlete e-mail na adresu newsletter+subscribe@fsv.cuni.cz.