Přednášky/semináře/diskuse 
 

Setkání s J. E. velvyslankyní Slovinské republiky v České republice

Katedra ruských a východoevropských studií zve na setkání s J. E. paní Smiljanou Knez, velvyslankyní Slovinska v České republice, který se uskuteční v rámci otevřeného kurzu "Central European, Balkan and Eurasian diplomatic seminar"

Čas: 15. 4. 2013 v 17 h 

Místo: budova Hollar, místnost 212 (2. p).

Jazyk: angličtina

Toto setkání je součástí série setkávání s diplomaty, které se koná téměř každé pondělí v semestru na stejném místě ve stejný čas. Dalšími akcemi tohoto typu jsou:

22.4. bývalý velvyslanec České republiky v Moldavsku, p. Petr Kypr

13.5. J. E. velvyslanec Chorvatska v Praze, pan Frane Krnič

Prosíme o pochopení, že v rámci diskuse budou mít přednost studenti zapsaní do kurzu. Všechna setkání jsou vedena striktně v režimu Chattam House Rule.


Jiří Dienstbier – Snění o politice

Ústav mezinárodních vztahů, Rada pro mezinárodní vztahy, Ministerstvo zahraničních věcí ČR a Český rozhlas Vás zvou na konferenci Jiří Dienstbier – Snění o politice, která se uskuteční v úterý 16. dubna 2013 na Ministerstvu zahraničních věcí České republiky, Loretánské náměstí 5, 118 00 Praha 1 - Hradčany.

program

Registrujte se nejpozději do pátku 12. dubna.


Projekt Studenti čtou Husa

Projekt Studenti čtou Husa má za cíl představit současným studentům dílo tohoto významného českého myslitele a pomoci jim porozumět jeho významu v dnešní době. Probíhá formou setkání nad Husovými texty s odborným komentářem předních českých odborníků na tuto problematiku.

První pražské setkání se uskuteční 17. dubna 2013 od 18:00 ve studentském klubu K4 v Celetné 20.

pozvánka


Našel se prezident?

Politologický klub FSV UK si Vás dovoluje pozvat na besedu s tvůrci filmu Hledá se prezident. Naše pozvání přijali režisér filmu Tomáš Kudrna a producentka Kateřina Černá. Přijďte si připomenout historicky první přímou volbu s tvůrci ojedinělého dokumentu a dozvědět se další zajímavosti, které se již do filmu nevešly.

Beseda se uskuteční ve čtvrtek 18. 4. 2013, místo bude ještě upřesněno.

Pro další informace sledujte stránky Institutu politologických studií nebo facebookový profil Politologického klubu.


Schodiště s Doc. MUDr. Bohuslavem Svobodou, CSc.

Agentury Konektor & PR.Konektor vás zvou na další ze série přednášek pro studenty o lidské kreativitě "Schodiště".

Vystoupí Doc. MUDr. Bohuslav Svoboda, CSc., který je významným českým lékařem, prvním prezidentem České lékařské komory a od roku 2010 také primátorem hl. města Prahy. Tématem přednášek "Schodiště" je vždy: "Jak jsme to vyřešili." Každý přednášející ukáže řešení problému z jeho praxe, který sám nebo se svými spolupracovníky vyřešil. Součástí přednášky budou otázky a odpovědi.

 

Termín: čtvrtek 18. dubna 2013 od 17 hodin v prostorách agentur Konektor a PR.Konektor na náměstí Republiky (vstup z ulice Králodvorská 16).

Pokud máte zájem se zúčastnit, vyplňte své jméno a kontaktní telefon, nejlépe do konce týdne. Kapacita je omezena, registraci Vám potvrdíme e-mailem. Vstup volný.

Registrace

 
  
  
 

Informační veletrh Studuj, pracuj, cestuj v EU +

Debata Občanství Evropské unie - (ne)splněná očekávání

Komponované odpoledne organizované Eurocentrem Praha ve spolupráci s FSV UK v rámci Evropského roku občanů. Akce se uskuteční v univerzitním areálu v Praze Jinonicích ve čtvrtek 18. dubna 2013.

Nejprve bude v přízemí hlavní budovy probíhat od 14 do 17 hodin informační veletrh Studuj, pracuj, cestuj v EU: volný pohyb osob bez překážek, kde se dozvíte vše o možnostech studia a práce v Evropě nebo ohledně stáží v institucích Evropské unie.

Od 17 hodin Vás pak zveme do nedaleké auly na veřejnou debatu Občanství Evropské unie - (ne)splněná očekávání. Diskutovat budeme o tom, zda občanství EU splnilo očekávání občanů ČR, zda ještě existují překážky pro plné uplatňování práv nebo jak výkon práv občanů EU ovlivnila hospodářská krize. V rámci diskuse vystoupí:

Ivo Šlosarčík, Institut mezinárodních studií, Fakulta sociálních věd, Univerzita Karlova v Praze

Lenka Pítrová, ředitelka odboru koncepčního a institucionálního Úřadu vlády České republiky

Jan Bureš, hlavní ekonom ERA Poštovní spořitelny

Karel B. Müller, Fakulta mezinárodních vztahů, Vysoká škola ekonomická v Praze

Adam Černý, předseda Syndikátu novinářů České republiky, redaktor Hospodářských novin

Moderátorem akce je Tomáš Weiss, vedoucí katedry západoevropských studií, Institut mezinárodních studií, Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze.

Více informací

 
  
 Věda a výzkum 
 

Grantová agentura ČR vyhlásila veřejnou soutěž Projekty na podporu excelence v základním výzkumu s počátkem řešení od 1. 1. 2014.

Zadávací dokumentace, vstup do aplikace.

Stručný popis postupu při přípravě přihlášky.

Termín oddělení vědy: 15. května 2013


Technologická agentura ČR vyhlásila 2. veřejnou soutěž ve výzkumu, experimentálním vývoji a inovacích pro Program na podporu rozvoje dlouhodobé spolupráce ve výzkumu, vývoji a inovacích mezi veřejným a soukromým sektorem „CENTRA KOMPETENCE“.

Vyhlášení soutěže, zadávací dokumentace,vstup do aplikace pro podávání projektů.

Termín oddělení vědy: 15. května 2013

 
  
 Nové číslo časopisu Iforum 
 

Nové vydání univerzitního časopisu FORUM, tentokrát na téma: Programy  rozvoje  vědních  oblasti  na  Univerzitě  Karlově.

Ke stažení: Forum 1/2013

 
  
 Soutěže 
 

Diplomky na stojáka

Ambicí tohoto projektu je dát studentům prostor své vědecké práce (bakalářky, diplomky, disertace) veřejně prezentovat před širším publikem a nabídnout, diskutovat a sdílet své objevy dál. Formou atraktivních prezentací moderního stylu přednášet výjimečné poznatky ze studentských prací veřejnosti a zábavnou formou tak otevírat veřejnou a zároveň odbornou diskusi nad nimi.

Projekt je zcela zdarma, stačí do 8. května vyplnit přihlášku na www.diplomkynastojaka.cz.

Z přihlášených studentů odborná porota vybere 16-20, pro které je připraven seminář k přípravě prezentace.

Samotné prezentace se uskuteční v termínech 30. května, 6.,13. a 20. června (v každém dnu 4-5 prezentací). Studenti mohou získat zajímavé ceny - například finanční podporu jejich studijních cest atp.

facebook stránka projektu

popis projektu

oficiální leták

 
  
 Fotogalerie 
 

Návštěvy studentů žurnalistiky v Rádiu Svobodná Evropa

Ve dnech 22. března a 5. dubna navštívili studenti 1.ročníku žurnalistiky v rámci předmětu Angličtina pro žurnalisty a masovou komunikaci Rádio Svobodná Evropa - Radio Free Europe/Radio Liberty. Po úvodní přednášce o historii i současnosti této význačné instituce studenti absolvovali krátkou prohlídku budovy (včetně newsroomu a nahrávacích studií) a pak si v praktickém workshopu vyzkoušeli techniku SOUNDSLIDES.
Cyklus návštěv bude pokračovat dvěma besedami se zkušenými zahraničními novináři - se zaměřením na problematiku Balkánského poloostrova a Afgánistánu.

(za Kabinet jazykové přípravy - Mgr. Alena Prošková a Mgr. Marcela Staňková)

Fotogalerie

 
  
  
 
PRESENTATION: DOUBLE-DEGREE MASTER PROGRAMME "CORPORATE STRATEGY AND FINANCE IN EUROPE"
 
WEDNESDAY, 17th of April, 14:00-15:30, IES FSV UK, Opletalova 26, room 206a 
Presentation of the double degree programme between IES FSV UK and IPS University of Strasbourg with common curriculum and taught in English. The brochure of the programme can be found here.

The programme covers two academic years with each student spending one academic year in Prague and Strasbourg. Upon the completion of the studies, each student receives the Master diploma in “Corporate Strategy and Finance in Europe” from the University of Strasbourg and the Master’s degree Diploma with the academic title “Magistr” from the Charles University in Prague.

The programme is opened for students with a completed Bachelor’s degree and a good knowledge of English.

Prof. Laurent Weill (University of Strasbourg) and Dr. Wadim Strielkowski (IES FSV UK) will be available and will answer all your questions regarding the curriculum, admission, financial aspects and life and study in Prague and Strasbourg. 

Please register for the participation by sending an e-mail to Dr. Wadim Strielkowski: strielkowski@fsv.cuni.cz 

 
  
 Chcete-li přidat sdělení do Newsletteru, prosím, dodejte mi podklady vždy do čtvrtka 24:00 - Sylvie Fišerová, tel. 222 112 285, email fiserova@fsv.cuni.cz
Pokud nechcete dostávat zprávy z této konference, pošlete e-mail na adresu newsletter-unsubscribe@fsv.cuni.cz. Pro přihlášení k odběru zašlete e-mail na adresu newsletter-subscribe@fsv.cuni.cz.