Slovo děkana 
 

Vážení a milí studenti a zaměstnanci naší Fakulty,

dovolte mi při příležitosti konce roku jednak poděkování - za náklonnost i dobrou vůli, které jste naší Fakultě v uplynulém roce věnovali, a jednak přání - ať vám nadcházející svátky vánoční s sebou donesou nejen klid, pohodu a spokojenost, ale i novou sílu a nezměrně příjemných zážitků.

S novým rokem ať vás pak provází jen radost a úspěchy.


Jakub Končelík

 
  
 Přednášky/semináře/diskuse 
 

Přednáška: prof. Peter Egger: Structural Gravity Model with Dummies Only

V pondělí 16. prosince 2013 se v místnosti č. 105 (budova Opletalova) od 16:00 uskuteční přednáška prof. Petera Eggera (ETH Zürich (Swiss Federal Institute of Technology)): Structural Gravity Model with Dummies Only.

pozvánka


Rozpravy: Rozumíme českým médiím?

Prosincové Rozpravy o českých médiích proběhnou 18. prosince 2013 od 17:30 hodin v učebně 215 (Hollar, Smetanovo nábřeží 6, Praha 1).

Otázky, o kterých se na Rozpravách bude mluvit, budou např. tyto: Do jaké míry se v médiích vyznáme? Jak se učí mediální výchova v praxi? Odkdy by se s ní mělo začít? Kdo je za rozvoj mediální gramotnosti v Česku zodpovědný? Pomáhají v jejím rozvoji samotná média? Měla by?

Pozvání přijali: Jan Jirák (IKSŽ FSV UK, MUP), Zora Jandová (ČRo, Rádio Junior), Renata Kasalová (Centrum mediálního vzdělávání) a Ilona Horáčková (SPŠST, Praha). Večerem bude opět provázet Alice Němcová Tejkalová z IKSŽ. Budeme pořizovat fotografie i videozáznam. Rozpravy o českých médiích pravidelně organizuje Institut komunikačních studií a žurnalistiky FSV UK v Praze. Přijďte se ptát, přijďte diskutovat!

plakát

facebook event


Německé volby a formování velké koalice

Katedra německých a rakouských studií IMS FSV UK srdečně zve na kulatý stůl na téma "Německé volby a formování velké koalice", který se uskuteční dne 19. prosince 2013 v rámci kurzů dr. Lukáše Novotného a dr. Vladimíra Handla.

Čas a místo konání: od 9:30 do 10:50 v místnosti č. 3015 (areál UK Jinonice).

 
  
 Ocenění 
 

3. prosince 2013 byli slavnostně vyhlášeni vítězové soutěže Energy Economics Contest vol. 3 o nejlepší práci a prezentaci z oblasti energetické ekonomie.

Jako nejlepší odborná neabsolventská práce z oblasti energetické ekonomie byla vyhodnocena práce Jozefa Baruníka a Krenara Avdulaje (oba IES FSV UK) na téma "Are benefits from oil stocks diversification gone? A new evidence from a dynamic copulas and high frequency data".

Nejlepší diplomovou prací z oblasti energetické ekonomie byla zvolena práce Martina Baletky (IES FSV UK) na téma "Multifractal analysis of petrol and diesel prices in the Czech Republic".

Podrobné informace o soutěži a fotogalerie.

 
  
 Instituty amerických studií 
 

Uzávěrka na instituty amerických studií byla prodloužena do 19. ledna 2014.

Na rok 2014 jsou nabízeny tyto instituty:

 
  
 Navigátor bezpečného úvěru 2013 
 

Prof. Michal Mejstřík a dr. Petr Teplý (oba IES FSV UK) zveřejnili výsledky studie Navigátor bezpečného úvěru 2013

Zmapovat a popsat český trh spotřebitelských půjček, posoudit kvalitu jednotlivých poskytovatelů, nabídnout veřejnosti nástroj, díky němuž se dají finanční instituce jednoduše porovnat, a přispět tak ke zlepšení úrovně finanční gramotnosti – to jsou hlavní cíle projektu Navigátor bezpečného úvěru, který je realizován ve spolupráci s poradenskou společností EEIP,a.s., a IES FSV UK.

Studie v roce 2013 hodnotila celkem 53 poskytovatelů spotřebitelských úvěrů na českém trhu, tedy o deset více než v loňském roce, a celkem 82 spotřebitelských úvěrů. Z výsledků vyplývá, že trh bezpečných věřitelů se koncentruje a mezi bankami a značkovými nebankovními poskytovateli spotřebitelských úvěrů již není de facto rozdíl. Tzv. predátoři nemají snahu o posun, úvěry u nich jsou pro spotřebitele rizikovější.

Příští rok se autoři chtějí zaměřit na druhou stranu úvěrového procesu – na samotné spotřebitele. Rok 2014 proto vyhlásili Rokem zodpovědného spotřebitele.

Výsledky studie: Navigátor bezpečného úvěru 2013: Velké banky spí na vavřínech, konkurence významně posiluje.

 
  
 Nový Newsletter IES FSV UK 2013/14 
 

Hlavním tématem nového čísla Newsletteru Institutu ekonomických studií FSV UK jsou závěry ze seminářů o evropských financích, které proběhly za podpory Zastoupení Evropské komise v ČR v rámci Roku občanů 2013.

Dočtete se také o největších úspěších IES FSV UK v tomto roce, obeznámíte se s posledním top výzkumem a blíže poznáte Dirka Bezemera z University of Groningen, který vystoupil jako hlavní řečník na zářijovém semináři IES Economic Meeting 2013.

Newsletter IES FSV UK 2013/14

 
  
 Zahraniční styky 
 

World Student Environmental Summit

OZS informuje o nabídce účasti studentů UK na studentském summitu, který se bude konat 30. června až 5. července 2014 v Jižní Africe. Více informací najdete na webových stránkách OZS.

 
  
 Publikace 
 

2 x 101 knih pro děti a mládež

- slovníková interpretační publikace: Jana Čeňková (IKSŽ FSV UK) napsala 25 titulů

- sestavil Pavel Mandys a kolektiv

- Albatros, 2013

- více informací


 

Závrať. Povídky s napětím.

Výbor jedenácti povídek autorů české literatury od 19. století po současnost (Jan Neruda, Josef a Karel Čapkovi, Gustav Meyrink, Jan Weiss, Karel Michal, Ondřej Neff aj.). Uzavírá jej povídka současného autora Vratislava Maňáka.

- Editor a autor předmluvy: Jana Čeňková (IKSŽ FSV UK)

- Mladá fronta, 2013

- více informací

 
  
 Provozní doba během vánočních prázdnin  
 

Ve dnech 23. prosince 2013 až 1. ledna 2014 budou budovy Hollar a Opletalova uzavřeny.

Provozní doba knihoven Hollar a Opletalova: 20. prosince 2013 otevřeno 9.00-15.00, 23. prosince 2013 - 1. ledna 2014 – zavřeno.

 
  
 IT podpora během vánočních prázdnin 
 

Od 23. prosince 2013 do 1. ledna 2014 také nebude zaměstnancům v důsledku svátků a nařízené děkanátní dovolené k dispozici IT podpora.

 
  
 Rozesílání newsletteru ve zkouškovém období 
 

Během zkouškového období newsletter nerozesíláme, pro aktuální informace sledujte webové stránky fakulty nebo stránku FSV UK na facebooku. Další informace o přednáškách, konferencích, stážích, apod. najdete na intranetu v sekci "nabídky pro studenty".

Informace ke zveřejnění zasílejte na fiserova@fsv.cuni.cz.

 
  
 Chcete-li přidat sdělení do Newsletteru, prosím, dodejte mi podklady vždy do čtvrtka 24:00 - Sylvie Fišerová, tel. 222 112 285, email fiserova@fsv.cuni.cz
Pokud nechcete dostávat zprávy z této konference, pošlete e-mail na adresu newsletter-unsubscribe@fsv.cuni.cz. Pro přihlášení k odběru zašlete e-mail na adresu newsletter-subscribe@fsv.cuni.cz.