Přednášky/semináře/diskuse 
 

Večery s absolventy IPS: Michal Cvejn: Jak jsem získal zajímavou prácí díky Večeru s absolventy

Institut politologických studií zve nejen své studenty na další setkání z cyklu Večery s absolventy, které poskytují současným studentům IPS možnost diskutovat s úspěšnými absolventy o odborných i kariérních otázkách.

Hostem prvního letošního setkání bude Michal Cvejn, který bude se studenty diskutovat o svých zkušenostech v consultingu, které získal ve společnosti Grant Thornton na pozici Business Analyst. Právě na tuto pozici dosáhl díky tomu, že se v minulém roce zúčastnil jednoho Večeru s absolventem.

Setkání se koná ve středu 23. října 2013, v Jinonicích v místnosti 4019 od 18:30. Po příspěvku a diskuzi se předpokládá přesunutí do neformálnějších prostor. Více informací nejen o Večerech s absolventy naleznete na otevřené facebookové skupině: Alumni IPS FSV UK.


Kurz: Ochrana duševního vlastnictví a komercializace

Centrum pro přenos poznatků a technologií UK pořádá kurz zejména pro zaměstnance UK, kteří se zabývají problematikou ochrany duševního vlastnictví a komercializace, dne 22. října 2013 od 10:00 do 12:00 hodin v Zelené posluchárně UK (Celetná 20).

Kurz shrnuje základy o ochraně duševního vlastnictví a posluchači budou seznámeni se základními principy komercializace.

Registrujte se na cppt@ruk.cuni.cz.

více informací, vstup volný


Nejnovější informační zdroje v knihovnách UK

Dne 23. října 2013 od 9:00 pořádá Informační a poradenské centrum UK seminář Nejnovější informační zdroje v knihovnách UK. Seminář je určen doktorandům UK, kteří chtějí podrobněji prozkoumat on-line elektronické informační zdroje (EIZ), dostupné na UK. Seminář bude rozdělen na teoretickou a praktickou část.

více informací a registrace


Podpora e-learningu na UK

Dne 30. října 2013 od 14:00 pořádá Informační a poradenské centrum UK seminář Základy tvorby kurzů v LMS systému Moodle. Seminář bude zaměřen na seznámení účastníků s možnostmi využití centrálních instalací LMS Moodle UK (Learning Management System Moodle) - prostředí pro tvorbu e-learningových kurzů jejichž provoz je u centrálních instalací Moodle UK zabezpečován Ústavem výpočetní techniky UK. Účastníci budou dále seznámeni s možnostmi zakládání a provozování e-learningových kurzů a se základy tvorby e-learningových kurzů.

více informací a regisrace


Kurz: Autorské právo 

Centrum pro přenos poznatků a technologií UK pořádá kurz zejména pro zaměstnance UK dne 11. listopadu 2013 od 10:00 do 12:00 v Zelené posluchárně (Celetná 20).

Kurz vymezuje předmět autorského práva z pohledu specialisty, který se touto problematikou profesionálně zabývá.

Registrujte se na cppt@ruk.cuni.cz.

více informací, vstup volný

 
  
 Stipendia 
 

Fulbrightova stipendia pro studenty

Dne 11. listopadu 2013 od 14:30 se v místnosti č. 212 v Hollaru uskuteční seminář Fulbrightovy komise pro zájemce o dlouhodobý pobyt v USA z řad studentů. Studijní poradce Fulbrightovy komise Jakub Tesař podá aktuální a podrobné informace o možnostech stipendijní podpory z Fulbrightova programu pro ty, kteří uvažují o studiu ve Spojených státech. Všichni zájemci o tuto problematiku jsou srdečně zváni, svou účast prosím potvrďte do 8. listopadu 2013 Tomáši Karáskovi na adresu prodekan.rozvoj@fsv.cuni.cz.


Fulbright-Masarykovo stipendium na akademický rok 2014/15

Fulbrightovo stipendium na pobyty v USA


Studijní stipendium GFPS

Dobrovolnická organizace GFPS nabízí za podpory Česko-německého fondu budoucnosti semestrální stipendium na německé vysoké školy s cílem podpořit především první výjezdy studentů do zahraničí, kteří se chtějí zlepšit v německém jazyce a poznat německou kulturu.

Výše stipendia je 580€ měsíčně a je udělováno na 5 měsíců. Letní semestr trvá od března do července.

Podmínky, které musí uchazeči o stipendium splňovat a další informace v příloze

Přihlášky je možné podat do 31. října 2013 na mail: petra.krupickova@gfps.cz

 
  
 Soutěže a ocenění 
 

Absolvent IKSŽ zvítězil v soutěži Lidových novin

Deník Lidové noviny vyhlásil výsledky soutěže o studentská stipendia. Studenti přihlašovali do soutěže texty, které se týkaly tématu vlivu médií na současnou českou společnost.

Jan Zápotocký zvítězil v konkurenci 50 textů s diplomovou prací: Seriál Třicet případů majora Zemana po roce 1989: jeho revitalizace, reflexe a deideologizace. Touto diplomovou prací absolvoval v lednu 2013 na IKSŽ magisterské studium oboru Mediální studia. Vítěz získal od Lidových novin stipendium ve výši 35 000 korun.

 
  
 Zahr. styky 
 

Semestrální pobyty v zahraničí

Oddělení zahraničních styků informuje o možnosti semestrálních výměnných pobytů v USA, Kanadě, Francii a Latinské Americe v rámci meziuniverzitních smluv v akademickém roce 2014/2015. Termín na odevzdání přihlášek je středa 13. listopadu 2013. Bližší informace najdete v této vyhlášce.

 
  
 Foto a videogalerie 
 

Finanční regulace v EU. Pomáhá, nebo překáží?

Fotogalerie ze semináře "Finanční regulace v EU. Pomáhá, nebo překáží?," který 15. října 2013 uspořádal Institut ekonomických studií FSV UK za podpory Zastoupení Evropské komise v ČR.

Tisková zpráva se závěry semináře je k dispozici zde

Seminář se uskutečnil v rámci Evropského roku občanů 2013. Šlo o poslední akci z cyklu debat o ekonomických otázkách EU. Závěrečná zpráva ze všech seminářů bude k dispozici na webu IES FSV UK.


Křest nové deskové hry Oeconomica, na které se podíleli odborníci z IES FSV UK

Ve středu 16. října 2013 byla slavnostně pokřtěna nová desková vzdělávací hra Oeconomica, která zábavnou formou učí žáky základních a středních škol základní mikroekonomické principy. Na vývoji hry, za kterou stojí společnost Loris Games, se podíleli také odborníci z Institutu ekonomických studií FSV UK.

Slavnostní křest se uskutečnil v budově IES FSV UK a byl přenášen Českou televizí.

Reportáž z křtu

 
  
 Iniciativa Oživme Hollar 
 

Přijďte pomoci se studentskou místností

V budově Hollaru na Smetanově nábřeží brzy vznikne studentská místnost. Sdružení Oživme Hollar pořádá ve spolupráci s ateliérem paletky.cz od 21. 10. do 1. 11. workshop na výrobu nábytku do interiéru této místnosti. Přijďte pomoci a naučíte se, jak z cedrové palety udělat křeslo nebo stůl.

více informací
přihláška

facebook event

 
  
 Startovací byty UK 
 

Komise pro přidělování startovacích bytů zveřejnila podrobnosti o přidělování startovacího bytu na Univerzitě Karlově v Praze. Bližší informace o této zajímavé nabídce, určené pro mladé akademické a vědecké pracovníky, naleznete v příloze. 

Žádosti posílejte k rukám děkana FSV UK, PhDr. Jakuba Končelíka, Ph.D., do 11. listopadu 2013.

více informací

 
  
 Externi nabidky 
 

Česká hledá ČT STAR(T) - Nastartujte svou kariéru v České televizi!

Česká televize informuje o spuštění Internship programu s názvem „Česká hledá ČT STAR(T)“.

Studenti posledních ročníků magisterského studia nebo prvního ročníku doktorandského studia se mohou přihlásit na pozice napříč celou Českou televizí a získat tak praxi ve svém oboru.

V současné době zahajuje výběrová řízení do těchto oblastí: technika, zpravodajství, self promotion a grafika, obchod, komunikace a marketing, právo, řízení lidských zdrojů, program, nová média, vývoj pořadů a programových formátů, ekonomika a provoz, výroba (produkce)

Studenti se mohou přihlásit přes kariérní stránky ČT.


Pište lépe o evropských otázkách! Výzva k podávání přihlášek do bezplatného kurzu

Transitions, vzdělávací organizace v oblasti médií se sídlem v Praze, hledá motivované zájemce o účast na intenzivním vzdělávacím programu, na němž se dozvědí vše, co je potřeba k efektivnímu psaní o evropských otázkách a Evropské unii.

Lhůta pro podání přihlášek je 23. října 2013.

více informací ke kurzu a přihláškám


Model EU Pražského studentského summitu

Chcete si vyzkoušet hájit zájmy svého státu na půdě Rady Evropské unie? Chcete vylepšit své argumentační a rétorické dovednosti, diskutovat s předními odborníky či poznat partu lidí s podobnými zájmy? Pak se přihlaste do Modelu EU Pražského studentského summitu!

Program Modelu EU, sestávající z pěti celodenních přípravných setkání a čtyřdenní závěrečné konference, si klade za cíl naučit účastníky dovednostem, jež jsou v klasickém vzdělávacím systému často opomíjeny, a lépe je tak připravit na jejich profesní budoucnost, ať už se bude ubírat jakýmkoliv směrem.

Pro více informací navštivte webové stránky: Program Modelu EU.


Soutěž o roční studijní pobyt v Austrálii

Australská vláda spustila online soutěž Win Your Future Unlimited, která probíhá od 1. října do 18. listopadu 2013.

Průběh soutěže řídí vládní organizace Australian Trade Commission. Mezi sponzory je 21 australských vzdělávacích institucí a řada zlatých investorů, např. Educational Testing Services (ETS), National Australia Bank, Qantas, Telstra, The University of New South Wales.

Hlavní cena zahrnuje roční studijní pobyt v Austrálii s kompletním krytím veškerých nákladů spojených se studiem, pobytem, dopravou, pojištěním a je zahrnut i program internship.

více informací


Diplomky na stojáka:

Naučte se prezentovat myšlenky a závěry své vědecké práce. Nabídněte své poznatky veřejnosti a pokuste se je přenést do praxe!

Do 31. října vyplňte přihlášku na www.diplomkynastojaka.cz. Z přihlášených studentů odborná porota vybere 16-20, pro které je připraven seminář k přípravě prezentace.

Samotné prezentace se uskuteční v termínech 20. a 27. listopadu, 4. a 11. prosince.

Studenti mohou získat zajímavé ceny - například finanční podporu jejich studijních cest atp.


Přednáška: Wilders, Finové, Národní fronta a spol aneb populismus v EU

Institut pro evropskou politiku EUROPEUM si Vás dovoluje pozvat na další seminář Zastoupení Evropské komise a Informační kanceláře Evropského parlamentu v České republice. Na semináři s názvem Wilders, Finové, Národní fronta a spol aneb populismus v EU vystoupí Petr Zenkner, politolog, a Michal Vít, výzkumný pracovník Institutu pro evropskou politiku EUROPEUM.

Seminář se uskuteční ve čtvrtek 24. října 2013 od 17:00 do 19:00 hodin v Evropském domě, Jungmannova 24, Praha 1. Účast prosíme indikativně potvrdit na: seminare@europeum.org nebo na telefonu 224 186 207.

 
  
 Provoz budov 25. 10. 2013 
 

V pátek 25. října 2013 je děkanské volno a budovy Hollar a Opletalova budou uzavřeny.

Uzavřeny budou také obě knihovny FSV (Hollar a Opletalova).

 
  
 Chcete-li přidat sdělení do Newsletteru, prosím, dodejte mi podklady vždy do čtvrtka 24:00 - Sylvie Fišerová, tel. 222 112 285, email fiserova@fsv.cuni.cz
Pokud nechcete dostávat zprávy z této konference, pošlete e-mail na adresu newsletter-unsubscribe@fsv.cuni.cz. Pro přihlášení k odběru zašlete e-mail na adresu newsletter-subscribe@fsv.cuni.cz.