Přednášky/semináře/diskuse 
 
Přednáška kanadské velvyslankyně na FSV UK

Dne 23. dubna od 12.30 se v místnosti č. 2080 v Jinonicích uskuteční přednáška její Excelence Valerie Raymond, velvyslankyně Kanady v ČR. plakát


Přednáška: Bulharská zkušenost ve sféře lobbingu

V pondělí 23. dubna 2012 se od 12.30 hodin v učebně číslo J2083 v Jinonicích uskuteční poslední přednáška z cyklu Bulharsko na českých univerzitách, tentokrát na téma „Bulharská zkušenost ve sféře lobbingu“. Lektorka Ivka Cakova.


Seminář: Neuromarketing

Další z odborných seminářů katedry marketingové komunikace a PR se uskuteční v pondělí 23. dubna od 18:30 v místnosti č. 215. Přednáší Eva Veisová, Ph.D., Executive Director, Ipsos Insight.


Diskuse: Proexportní politika ČR

Evropské hnutí v České republice a FONTES RERUM, družstvo pro ekonomická, politická a sociální studia si Vás dovolují pozvat na panelovou diskusi: Proexportní politika ČR (Jaké mají být prioritní země, obory? Jaké má být financování a pojištění? Jaká je úloha EU při exportu do EU a mimo EU?), která se bude konat v úterý 24. dubna 2012 v 17.00 hodin v místnosti č. 319 v Klubu techniků na Novotného lávce 5, Praha 1.


Promítání dokumentu "Jedovatý plamen" s následnou diskusí

V úterý 24. dubna 2012 od 18:30 se v Jinonicích v místnosti 1036 uskuteční promítání dokumentu "Jedovatý plamen" o znečištování životního prostředí v Nigérii a dopadu těžby ropy na komunitu v oblasti Deltě Nigeru. Po projekci dokumentu bude následovat diskuze. Akci organizuje Pražská univerzitní skupina Amnesty International.


Přednáška: Obraz versus kodaková kultura

Dubnový Fresh Eye otevírá netradiční téma KODAKOVÁ KULTURA - amatérské obrazy všech druhů a technologií. Hosty večera jsou Jiří Horníček, filmový teoretik rodinného filmu, kurátorka lomografické výstavy "Analog in the City" Jana Mattasová a vývojář a propagátor 3D RepRap tisku Josef Průša. Navíc v dubnu pozvánka k četbě edice Fresh Eye nakladatelství Labyrint. 25. dubna 2012 od 18.00 hodin.


Seminář o studiu na prestižních zahraničních univerzitách

Chcete studovat na nejlepších univerzitách v USA a Velké Británii? Chcete vědět jaké možnosti se Vám po studiu v zahraničí nabízejí? Monika Ladmanová, expertka na společenskou odpovědnost firem z IBM se podělí o zkušenosti se studiem na Columbia University v New Yorku.  Seminář moderuje Irena Kalhousová, programová ředitelka European Leadership & Academic Institute a členka Oxford & Cambridge Alumni Society. První seminář se uskuteční již 26. dubna 2012 od 11:00 ve velké aule v Jinonicích. Zaregistrujte se na webu yys.cz


Přednáška: "Prospívají zdravotnické reformy zdraví?"

CESES FSV UK si Vás dovoluje pozvat na přednášku prof. Martina Potůčka na téma "Prospívají zdravotnické reformy zdraví? ", která proběhne dne 27. dubna 2012 od 13.30 hodin v Kulturním sále Domova pro seniory Slunečnice, Na Hranicích 674/18, 181 00 Praha 8 - Bohnice. 

Debaty o českých zájmech

Asociace Evropské hodnoty ve spolupráci s Institutem ekonomických studií FSV UK si Vás dovolují pozvat na diskuzi z cyklu DEBATY O ČESKÝCH ZÁJMECH. Jedná se o sérii veřejných diskusí o zájmech České republiky v kontextu Evropské unie a globálních trendů. Společným znakem všech debat bude úvodní teze „Zájmem České republiky je…“. Následovat bude vždy dovětek, o němž budou pozvané osobnosti diskutovat. Formát diskuze je inspirovány oxfordským debatním stylem: proti sobě se utkají dva obhájci a dva odpůrci stanované teze.

Ve čtvrtek 3. května 2012 v 18:00-20:00 se v aule 109 na Institutu ekonomických studií FSV UK, Opletalova 26, Praha 1 uskuteční další ze série debat, tentokrát na téma "Zájmem České republiky je posílit svou konkurenceschopnost skrze expanzi na mimoevropské trhy."

přehled debat, facebook


Přednáška: The Variable Geometry of European Security Cooperation

Katedra západoevropských studií Institutu mezinárodních studií FSV UK Vás srdečně zve na přednášku dr. Gunilly Herolf s názvem "The Variable Geometry of European Security Cooperation". Přednáška proběhne 3. května 2012 od 14 hodin v místnosti 2080 v Jinonicích.

 
  
 CEE Communication and Media Conference 2012 
 

Ve dnech 27. a 28. dubna 2012 se uskuteční mezinárodní konference CEECOM 2012, kterou spolupořádá Institut komunikačních studií a žurnalistiky FSV UK a ECREA's Central and East-European Network. Konference proběhne v prostorách Autoklubu ČR v Opletalově ulici a doktorandi a akademičtí pracovníci jsou zváni k účasti.

Svou účast, prosíme, potvrďte Markétě Štechové na adrese ma.stechova@gmail.com.

 
  
 Běh o pohár rektora Univerzity Karlovy 
 

V rámci maratónského víkendu v neděli 13. května 2012 se uskuteční druhý ročník Univerzitního maratonu s podtitulem "Běh o pohár rektora Univerzity Karlovy". Běh, ve formě štafety o čtyřech členech, bude odstartován v 9:00 na Staroměstském náměstí v Praze. Vítězný tým obdrží pohár přímo z rukou rektora prof. Václava Hampla.

Sestavit čtyřčlenný tým mohou všichni studenti českých i zahraničních škol ve věku 18 - 26 let, kteří organizátorům zašlou kopii potvrzení o studiu nebo jsou držiteli karty ISIC. Závodu se mohou zúčastnit týmy studentek, studentů, ale i smíšená družstva. Z jedné univerzity nebo fakulty se může zúčastnit neomezené množství týmů.

Informace k přihláškám, pokyny a informace o běhu jsou k dispozici na www.praguemaraton.com.

 
  
 Studentská soutěž o vydání rukopisu magisterské práce 
 

Nakladatelství Academia, které je součástí Střediska společných činností AV ČR, v. v. i. se rozhodlo uspořádat během letošního roku s vyhlášením v příštím roce 1. ročník Studentské soutěže o vydání rukopisu magisterské práce.

pokyny ke Studentské soutěži

 
  
 Soutěž o nejlepší FAKULTU akademického roku 2011/2012 
 

Česká studentská unie (ČeSU) pořádá soutěž o nejlepší fakultu akademického roku 2011/2012, hlasujte pro Fakultu sociálních věd! Hlasovat můžete o těchto kritériích: "Zajímavé předměty", "Schopnost vyučujících zajímavě vyložit látku", "Příprava do praxe/práce", "Možnosti realizace a zapojení do studentských nápadů a projektů na škole/fakultě", a "Spolužáci".

Hlasujte nejpozději do 30. dubna 2012.

 
  
 Výzkum stravovacího střediska Jinonice 
 

Od pondělí 23. dubna do pátku 4. května 2012 bude v jinonické budově probíhat výzkum tamějšího Stravovacího střediska (výdejna obědů a bufet), který realizují studentky magisterského studia sociologie Institutu sociologických studií za pomoci tazatelů z řad bakalářského cyklu. 

Cílem výzkumu je zmapovat spokojenost studentů a zaměstnanců se službami, které výdejna a bufet poskytují. V případě oslovení tazateli Vás prosíme o chvíli času na vyplnění dotazníku. Výsledky výzkumu budou použity pro zkvalitnění služeb Stravovacího střediska. Děkujeme!

 
  
 Cyklojízda 
 

V rámci rektorského dne, ve středu 16. 5. 2012, se uskuteční třetí ročník cyklojízdy a inlinejízdy s vedením fakulty.

Účastníci se sejdou v 10,00 na Palackého náměstí před sochou (cyklisté), v 10,15 u dětského hřiště v Podolí (zast. tramvaje 3, 17, 21 „Podolská vodárna“, (bruslaři)).

Cyklisté, a od Podolí též in-line bruslaři, vyjedou společně po cyklostezce A2 (Vltava pravobřežní) směrem na jih z Prahy po trase Nové město-Podolí-Braník-Modřany-Komořany-Zbraslav. V průběhu akce budou zastávky (plánovaná místa: dětské hřiště Braník, břeh řeky Vltavy u stanice vlaku Modřany, případně restaurace u Modřanského biografu a Zbraslav u stánků na cyklostezce).

Registrace předem je nutná, max. počet účastníků: 100.

registrační formulář

 
  
 Nápad roku 2012 
 

Do soutěže se může přihlásit kdokoliv se zajímavým nápadem na podnikání nebo projektem ve fázi startu.

Přihlášené projekty bude hodnotit dvanáctičlenná odborná porota. Studenti mohou na svůj projekt získat investici až 5 milionů korun či některé z věcných cen v celkové hodnotě přes 500 tisíc korun.

Více informací na www.napadroku.cz.

Termín pro odevzdání přihlášek je 18. 5. 2012.

 
  
 Studenti FSV UK 
 

Na Cenu Jiřího Ortena 2012 byl letos nominován Vratislav Maňák za knihu třinácti povídek Šaty z igelitu (nakladatelství Host). Vratislav Maňák vystudoval žurnalistiku na Fakultě sociálních věd UK, nyní zde pokračuje oborem Mediální studia.


Studenti 1. ročníku žurnalistiky se zúčastnili 16. dubna diskuse v rámci 22. festivalu spisovatelů v Praze. Tématem bylo „Café Europa: Budoucnost budoucnosti. Patrik Ouředník šel až na dřeň těchto slov a přemýšlel, zda budeme v budoucnu sdílet stejné kulturní vzorce. Martin Vopěnka poukazoval na znejistění budoucnosti a lidskou nepoučitelnost. Další diskutér David Ondráčka se pohyboval v ekonomických a politických dimenzích současnosti, stejně jako moderátor Tomáš Sedláček.

Obtížně shrneme toto diskusní klání, ale vyplynulo z něj, že je stále záhodno hledat v budoucnu v sobě a kolem sebe krásu (umění) a nezapomenout na soucit k druhým lidem, což jsou významné záruky našeho humanistického (i třeba posthumanistického) života.

 
  
 Majáles: 4. května 2012 
 

Dne 29. 3. 2012 byl v P.M. klubu zvolen král Univerzity Karlovy, Václav Havlík, který studuje pátým rokem Právnickou fakultu a prvním rokem Fakultu sociálních věd, obor Marketingová komunikace a PR. Král se v průběhu tohoto měsíce účastní různých akcí a soutěží v rámci Majálesu.

Studenti mohou na stránkách Majálesu hlasovat za svého krále: (vítězství z tohoto hlasování má vliv na pozdější volbu krále na Majálesu.) Majáles se uskuteční dne 4. května 2012 a Univerzita Karlova na něm bude mít svou zónu, kde bude probíhat program a představí se tam různé spolky Univerzity Karlovy. facebook

Zvýhodněné lístky se dají koupit za 280,- do 23. dubna 2012 v Klubu K4, na Právnické fakultě ve Všehrdu a na Filozofické fakultě v kanceláři Studentské rady. Je to poslední šance, jak získat nejlevnější vstupenky. Později se budou prodávat za 350,-

 
  
 Informace odborové organizace UK FSV zaměstnancům k politice současné vlády 
 

Vážené zaměstnankyně, vážení zaměstnanci UK FSV,

základní organizace Vysokoškolského odborového svazu 1124 při Fakultě sociálních věd UK (dále ZO VOS UK FSV) zastupuje podle Kolektivní smlouvy UK všechny zaměstnance UK FSV při kolektivním vyjednávaní, a proto si Vás dovolujeme informovat o nesouhlasném postoji naší organizace k tzv. vládním reformám. Ty mají a budou mít přímé i nepřímé dopady na nás všechny.

ZO VOS UK FSV zastává názor, že politika současné vlády škodí nejen veřejným vysokým školám, ale také jejich zaměstnancům, a proto jsme se rozhodli upozornit ostatní zaměstnance na úskalí a rizika, která pro nás z vládních opatření vyplývají.

Informační materiály: Kritický průvodce reformami iniciativy ProAlt; Stop vládě - více informací najdete na www.stopvlade.cz a www.cmkos.cz

Přestože respektujeme právo na názorovou a ideologickou pluralitu, apelujeme v tuto chvíli na kritické myšlení a šíříme stanoviska, která v dané chvíli považujeme za nejpřesnější popis stavu věcí.

Libor Stejskal, Vilem Novotný, Mirka Kortusová

za základní organizaci VOS UK FSV

 
  
 Chcete-li přidat sdělení do Newsletteru, prosím, dodejte mi podklady vždy do čtvrtka 24:00 - Sylvie Fišerová, tel. 222 112 285, email fiserova@fsv.cuni.cz

Pokud nechcete dostávat zprávy z této konference, pošlete e-mail na adresu newsletter-unsubscribe@fsv.cuni.cz.