Přednášky/semináře/diskuse 
 

Rozpravy o českém filmu

Poslední Rozpravy o českých médiích, které se v tomto semestru konají, budou zaměřeny na současný český film a filmový průmysl. Budeme se například ptát, jestli jsme zajímavá země pro zahraniční filmová studia, jak je hrazena práce filmových tvůrců, jestli umíme točit filmy na světové úrovni a jaké jsou nejnovější trendy ve filmové tvorbě.
Pozvání do diskuse přijal režisér a pedagog FAMU Robert Sedláček, Helena Bezděk Fraňková ze Státního fondu kinematografie a Martin Štoll z Institutu komunikačních studií a žurnalistiky FSV UK.
Rozpravy se konají ve středu 25. června 2014 od 18 hodin v budově Hollar (FSV UK, Smetanovo nábřeží 6, Praha 1), v místnosti 215. Těšíme se, že spolu s vámi těmito Rozpravami zakončíme semestr. A možná vás čeká i malé překvapení!

 
  
 Letní škola 
 

Univerzita Karlova v Praze a International Hellenic University v Soluni si vás dovolují pozvat na letní seminář „Nationalism, Religion and Violence 2014“, který podpořil i londýnský LSEE. Akce proběhne v Praze od 23. června do 4. července 2014. Hlavním cílem semináře je významně přispět ke studiu násilí a růst tohoto oboru podpořit. Kurzu se mohou účastnit studenti bakalářských i magisterských oborů.

Více informací naleznete v letáku, na Facebooku či na webu letního semináře. Veškeré dotazy týkající se semináře posílejte na nrvsschool@fsv.cuni.cz.

 
  
 Věda a výzkum 
 

Nadace Open Society Fund informuje o programu Společnost bez předsudků - malé granty

podrobné informace

Termín u zadavatele: 31. říjen 2014 (v případě zájmu prosím kontaktujte fakultní oddělení vědy do konce září 2014 na renner@fsv.cuni.cz)


International Visegrad Fund (IVF) informuje o vyhlášení Visegrad University Studies Grant.

Program se zaměřuje na založení předmětů a studijních programů týkajících se států Visegradu.Program počítá s podporou €10.000 pro nové kurzy a €40.000 pro nové studijní programy. Nové kurzy i studijní programy se mohou vyučovat v jakémkoli jazyce. Podle IVF mají každý semestr v novém kurzu/programu vyučovat dva až tři přednášející ze dvou různých států Visegradu.

základní informace a pravidla grantu

Termín oddělení vědy pro odevzdání písemné verze grantové žádosti: 3. listopad 2014


MŠMT informuje o výzvě k podávání návrhů společných česko-francouzských výzkumných projektů na období 2015-2016.

Financuje se mobilita a pobytové náklady výzkumníků provádějících základní výzkum.

podrobné informace

formuláře

Termín oddělení vědy pro odevzdání formulářů projektu: 28. červenec 2014.

 
  
 Soutěž: FSV (o) sobě: reflexe fakulty očima její akademické komunity 
 

Při příležitosti blížícího se 25. výročí založení vyhlašuje FSV soutěž o nejlepší akademické práce o fakultě. Hledáme texty, které dokážou neotřelým způsobem zkombinovat teoretické zázemí některého z oborů, které jsou na fakultě pěstovány, s empirickou analýzou fungování fakulty. Vítány budou pohledy na fakultu jako sociální proces, institucionální rámec, mediálního aktéra, mocenskou rovnováhu, ekonomický systém apod.

Práce by měly splňovat etablované standardy akademického textu. Současně by se mělo jednat o původní tvůrčí počin umožňující pochopit fungování fakulty v nových, nečekaných souvislostech. Soutěž je otevřena zaměstnancům, doktorandům i studentům, přičemž studenti mohou do soutěže předložit i svou bakalářskou či diplomovou práci nebo její část. Požadovaná délka soutěžních příspěvků je 20 až 30 normostran. Seznam zdrojů a odkazy na ně se budou řídit chicagskou citační normou ve formátu „author-date“.

Soutěžní texty budou posouzeny odbornou komisí jmenovanou děkanem fakulty. Nejlepší tři práce obdrží hodnotnou cenu (1. místo – notebook v ceně 20000 Kč, 2. místo – tablet v ceně 15000 Kč, 3. místo – smartphone v ceně 10000 Kč). Symbolicky oceněny (poukázkou na nákup odborné literatury) budou i další práce. Sejde-li se dostatečný počet kvalitních textů, bude jejich soubor vydán jako fakultní publikace.

Své texty posílejte na adresu 25let@fsv.cuni.cz do 28. února 2015. Těšíme se na vaše nápady!

 
  
 Letní provoz budov Opletalova a Hollar 
 

Budovy Opletalova a Hollar budou od 30. 6. do 31. 8. 2014 otevřeny od 7:00 do 19:00 hodin.

 
  
 Foto a videogalerie 
 

Rozpravy o českých médiích - květen 2014

Rozpravy 2014/05: Evropské volby v médiích


 

Fotografie a videa z konference "Regulace českých médií"
Na webu Institutu komunikačních studií a žurnalistiky najdete fotografie pořízené z konference "Regulace českých médií", kterou  uspořádal IKSŽ ve spolupráci s Radou pro rozhlasové a televizní vysílání a Ministerstvem kultury ve dnech 5. a 6. června 2014. Do konce června budou na tuto stránku umístěny i videozáznamy jednotlivých panelů, které se momentálně upravují.

 
  
 Externí nabídky 
 

Forum 2000: nabídka pracovních a dobrovolnických pozic a stáží

Nadace Forum 2000 nabízí několik pracovních a dobrovolnických pozic a stáží pro 18. výroční konferenci Forum 2000 „Nespokojená demokracie: čtvrt století od železné opony a Tchien-an-menu.“ Konference se bude konat v Praze ve dnech 12. – 14. října 2014.

V současné době nabízíme následující dobrovolnické pozice: asistent delegáta, reportér, online reportér a stážista v naší kanceláři. Obsazujeme také finančně honorované pozice hostese/hostesky a recruitera kampaně „Přátelé Nadace Forum 2000.“ Odměnou vám mimo jiné bude smysluplná práce v přátelském kolektivu mladých lidí, mnoho nových zkušeností ze zákulisí organizace velkého mezinárodního projektu, možnost setkání s významnými osobnostmi z celého světa a také perspektiva dlouhodobé spolupráce na dalších projektech nadace. Pokud máte o některou z pozic zájem, zašlete do 31. srpna 2014 své CV v českém či anglickém jazyce a krátký motivační dopis v angličtině na adresu lea.zahradnikova(at)forum2000.cz.

Více informací naleznete zde a zde.


Informační středisko Mikuláš, o.p.s. přijme PR koordinátora / tiskového mluvčího

Nezisková organizace přijme PR koordinátora/tiskového mluvčího na DPP. Nástup ihned.

inzerát


Letní škola statistických metod a Letní škola LEAN DESIGN

Na konci srpna se v Brně uskuteční  8. ročník Letní školy statistických metod pro výzkum a výuku, v červenci nově Letní škola Lean Design a Design for Six Sigma.

Pozvánka - Statistické metody

Pozvánka - Lean Design a Design for Six Sigma


Beseda s Felixem Lupou

V pondělí 23. 6. 2014 v 18h se v Leica Gallery Prague (Školská 28, Praha 1) uskuteční beseda s Felixem Lupou, předním představitelem soudobé izraelské reportážní, dokumentární a „street fotografie“. Besedu povede doc. Filip Láb působící na katedře žurnalistiky FSV UK.

Rezervace míst nutná na: lgp@lgp.cz

Beseda se koná v anglickém jazyce!

Výstavu fotografií Felixe Lupy můžete shlédnout v Leica Gallery Prague od 20. 6. do 7. 9. 2014. Výstava je první samostatnou prezentací autora v rámci České republiky. Leica Gallery Prague představuje výběr fotografií z Tel Avivu, Kuby a Jižního Súdánu.

tisková zpráva k výstavě

 
  
 Poslední vydání newsletteru v tomto akademickém roce 
 

Další vydání newsletteru rozešleme na počátku nového akademického roku v říjnu. Pro aktuální informace sledujte webové stránky fakulty nebo stránku FSV UK na facebooku. Další informace o přednáškách, konferencích, stážích, apod. najdete na intranetu v sekci "nabídky pro studenty".

Informace ke zveřejnění zasílejte na fiserova@fsv.cuni.cz.

 
  
 Chcete-li přidat sdělení do Newsletteru, prosím, dodejte mi podklady vždy do čtvrtka 24:00 - Sylvie Fišerová, tel. 222 112 285, email fiserova@fsv.cuni.cz
Pokud nechcete dostávat zprávy z této konference, pošlete e-mail na adresu newsletter-unsubscribe@fsv.cuni.cz. Pro přihlášení k odběru zašlete e-mail na adresu newsletter-subscribe@fsv.cuni.cz.