Přednášky/semináře/konference 
 

Pozvánka na konferenci: Regulace českých médií

Institut komunikačních studií a žurnalistiky FSV UK zve na v pořadí již druhou konferenci s názvem Regulace českých médií, kterou pořádá ve spolupráci s Radou pro rozhlasové a televizní vysílání a Ministerstvem kultury ve dnech 27. a 28. listopadu 2014 v konferenčních prostorách IPSOS, s. r. o. (Slovanský dům, Na příkopě 22, Praha 1).

O aktuálních otázkách české mediální legislativy a s ní spojených problémech budou diskutovat akademici, zástupci státních orgánů, kontrolních orgánů médií, zástupci neziskového sektoru i novináři.

program

Registrace je nutná: registrovat se můžete online zde. Veškeré další informace ke konferenci najdete na webu IKSŽ v sekci Konference.


Pozvánka na diskusi: Máme v českém éteru co poslouchat?

Od porevoluční podoby pořadu Mikrofórum přes pirátské vysílání Radia Stalin až po vznik a zánik Radia Wave a jeho přesun z veřejnoprávních frekvencí do on-line sféry. Debata o vývoji rozhlasových stanic pro mladou generaci ve svobodném českém éteru, která by měla vést k odpovědi na otázku, co dnes (ne)můžeme na radiových frekvencích poslouchat. 
Diskusi v duchu Rozprav o českých médiích pořádá Oživme Hollar.
více informací: událost na facebooku


 

Semináře Informačního, poradenského a sociálního centra UK:

Možnosti studia v Austrálii a na Novém Zélandu

25. 11. 201413.00 –  cca 15.30, Zelená posluchárna RUK

Týmová spolupráce

26. 11. 201413.00 –  cca 15.30, Zelená posluchárna RUK

Možnosti studia v USA a Kanadě

2. 12. 201413.00 – cca 15.30, Zelená posluchárna RUK

více informací o seminářích a registrace

 
  
 Noví ředitelé institutů FSV UK 
 

Děkan Fakulty sociálních věd UK dnes, ve středu 19. listopadu 2014, na základě doporučení výběrových komisí jmenoval s účinností od 1. ledna 2015 na dobu čtyř let ředitele čtyř institutů:

  • ředitelem Institutu ekonomických studií (poměr hlasů 4:1) PhDr. Martina Gregora, Ph.D., jeho koncepci lze nahlédnout zde,
  • ředitelkou Institutu komunikačních studií a žurnalistiky (poměr hlasů 4:1) PhDr. Alici Němcovou Tejkalovou, Ph.D., její koncepci lze nahlédnout zde,
  • ředitelem Institutu politologických studií (poměr hlasů 5:0) PhDr. Petra Jüptnera, Ph.D., jeho koncepci lze nahlédnout zde,
  • ředitelem Institutu mezinárodních studií (poměr hlasů 5:0) doc. PhDr. Jiřího Vykoukala, CSc., jeho koncepci lze nahlédnout zde.
 
  
 Věda a výzkum 
 

Seminář: Aktivní účast při psaní návrhu výzkumného projektu H2020

V pátek 4. prosince 2014 se od 10-16h v TC AVČR bude konat seminář: Aktivní účast při psaní návrhu výzkumného projektu H2020, který je určen pro partnery projektů, kteří se chtějí aktivně podílet na přípravě návrhu projektu.

Přednášející: Jana Čejková, Eva Hillerová, Naďa Koníčková (TC AV ČR)

Registrace bude otevřena do 28. 11. 2014 do 12:00 hodin. Počet účastníků je omezen.

Registrace na seminář 

 
  
 Ocenění 
 

Michal Parízek získal cenu Rudolfa Wildenmanna za rok 2014

Michal Parízek z IPS UK FSV získal cenu Rudolfa Wildenmanna za rok 2014. Cenu každoročně uděluje ECPR (Evropské konsorcium pro politický výzkum) mladému akademikovi za nejlepší původní text prezentovaný v rámci konference ECPR Joint Sessions of Workshops. Michal Parízek cenu získal za svůj text International Organizations‘ Strive for Information: the Politics of Secretariat Staffing.
Konference Joint Sessions of Workshops je vlajkovou lodí ECPR, největší politologické organizace v Evropě. Každoročně prezentuje v jejím rámci svou práci mezi 400 a 500 politology z celé Evropy, v roce 2014 proběhla konference již po dvaačtyřicáté. Cena Rudolfa Wildenmanna za rok 2014 bude předána při ceremonii v dubnu 2015, v rámci 43rd ECPR Joint Sessions of Workshops konajících se na Varšavské Univerzitě. 

 
  
 IKSŽ FSV UK zahajuje pravidelné analýzy tisku 
 

Institut komunikačních studií a žurnalistiky FSV UK zahajuje zveřejňování pravidelných měsíčních analýz titulních stran hlavních českých deníků. Zde se můžete seznámit s analýzami za měsíce září a říjen 2014.

V našich analýzách můžete sledovat, jak se proměňuje zastoupení hlavních témat, aktérů i konkrétních osobností na titulních stranách Hospodářských novin, Lidových novin, Mladé Fronty Dnes a Práva. Na naše analýzy můžete volně odkazovat a citovat z nich s uvedením zdroje. Zájemcům můžeme po dohodě zpřístupnit také nezpracované datové soubory za jednotlivé měsíce.

Kontakt: irena.reifova@fsv.cuni.cz.

 
  
 Hyde Park: Setkání vedení fakulty s posluchači  
 

Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze zve všechny studentky a studenty na šesté otevřené setkání s děkanem a proděkany.

Setkání se uskuteční v úterý 2. prosince 2014 od 16:00 v místnosti č. 212, v Hollaru.

plakát

 
  
 Setkání absolventů Institutu komunikačních studií a žurnalistiky 
 

Institut komunikačních studií a žurnalistiky FSV UK s radostí oznamuje, že koncem listopadu 2014 proběhne již druhé setkání našich absolventů.

Bude příležitostí k setkání několika generací studentů, někteří z účastníků se s námi podělí o své vzpomínky z doby studia a také si připomeneme vývoj žurnalistické tvorby našich studentů (Carolina, Fleš atd.).

pozvánka

 
  
 Informační den Univerzity Karlovy 
 

Uvažujete o studiu na Univerzitě Karlově?

Chcete se dozvědět, co vše lze na UK studovat či jak se nejlépe připravit na přijímací zkoušky?

Chcete být před vstupem do světa UK dostatečně informováni?

Pak je Informační den Univerzity Karlovy určen právě Vám!

KDY: v sobotu 22. listopadu 2014 | 9.00–16.00

KDE: v budovách Univerzity Karlovy na pražském Albertově

podrobnosti: Informační den UK

Prezentace FSV UK v přednáškovém sále od 10:00.

 
  
 Externí nabídky 
 

Přednáška Institutu energetické ekonomie: energetika a bankovnictví

Institut energetické ekonomie při Fakultě financí a účetnictví VŠE pořádá přednášku na téma energetiky a bankovnictví. Jakub Židoň, generální ředitel Erste Energy Services a Libor Vošický, ředitel úseku Finanční trhy České spořitelny, budou mluvit o tom, jak největší tuzemská banka přešla od úvah nad zajišťováním ceny elektřiny a plynu finančními produkty až po dodávky fyzické elektřiny koncovým odběratelům a koncept zdravých financí. Kromě toho se dotknou i témat jako dlouhodobý vývoj cen energií, zajišťovací deriváty, tržní a kreditní riziko nebo problematiky burzy jako cenotvůrce. Akce se uskuteční 25. listopadu 2014 od 18 hodin v RB 209.

více informací


Pozvánka na Den otevřených dveří Diplomatické akademie MZV

Diplomatická akademie Ministerstva zahraničních věcí ČR si dovoluje pozvat zájemce o studium i širokou veřejnost na DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ.

Kdy: 10. prosince 2014 - od 14.00 do 16.00 hod

Kde: v sídle Diplomatické akademie, Rytířská 31, Praha 1, 110 00

pozvánka


Pozvánka na Fórum udržitelného rozvoje

Rada vlády pro udržitelný rozvoj zve na Fórum udržitelného rozvoje, které se uskuteční v pátek 28. listopadu 2014 od 10.00 do 16.00 v Lichtenštejnském paláci (U Sovových mlýnů 4, Praha 1). 

Fórum zahájí premiér České republiky a předseda Rady vlády pro udržitelný rozvoj Bohuslav Sobotka, hlavním hostem Fóra je Simon Upton, ředitel Direktorátu OECD pro životní prostředí. Program konference naleznete v příloze. 
Kvůli omezené kapacitě je nutné Váš zájem o účast hlásit předem na e-mail: kopecka.klara@vlada.cz a to nejpozději do 25. listopadu 2014.

pozvánka


Pozvánka: Na Schodišti s Janem Simkaničem

Konektor & PR.Konektor zvou všechny zájemce na další ze série přednášek "Schodiště" pro vysokoškolské studenty o lidské kreativitě.

Tentokrát bude hostem Ján Simkanič, ředitel Internet Info a autor nové knihy Mé dětství v socialismu.

Přednáška se uskuteční v úterý 25. listopadu od 18:00 v prostorách agentur Konektor a PR.Konektor na náměstí Republiky. Chtěli bychom Vás poprosit, abyste tento e-mail přeposlali všem studentům, kteří by o zmíněné téma měli zájem a rádi by se zúčastnili. Vstup je zdarma.

Z důvodu omezené kapacity je nutné předem vyplnit formulář s rezervací, který najdete zde: http://bit.ly/SchodisteSimkanic


Nabídka pracovní stáže na univerzitě Graz, Rakousko

Erasmus+ traineeship v oddělení zahraničních styků na univerzitě Graz

Uzávěrka přihlášek 30. listopadu 2014.


Mikulášský týden nakladatelství Portál

Ve dnech 1. – 5. 12. 2014 proběhne tzv. Mikulášský týden. Nakladatelství Portál nabídne ve svém areálu v Praze 8 – Kobylisích a v knihkupectví v Jindřišské ulici učebnice i další knihy Portálu se slevou 20–80 %.

více informací

 
  
 Chcete-li přidat sdělení do Newsletteru, prosím, dodejte mi podklady vždy do čtvrtka 24:00 - Sylvie Fišerová, tel. 222 112 285, email fiserova@fsv.cuni.cz
Pokud nechcete dostávat zprávy z této konference, pošlete e-mail na adresu newsletter+unsubscribe@fsv.cuni.cz. Pro přihlášení k odběru zašlete e-mail na adresu newsletter+subscribe@fsv.cuni.cz.