Přednášky/semináře/diskuse 
 

Setkávání s diplomaty: Setkání s J. E. velvyslancem Lotyšska v České republice

Katedra ruských a východoevropských studií IMS FSV UK zve na setkání s J. E: p. Kasparsem Ozolinsem, velvyslancem Lotyšské republiky v České republice, který se uskuteční v rámci otevřeného kurzu "Central European, Balkan and Eurasian diplomatic seminar"

Čas: 25. 3. 2013 v 17 h
Místo: budova Hollar, místnost 212 (2. p).
Jazyk: angličtina.

Toto setkání je součástí série setkávání s diplomaty, které se koná téměř každé pondělí v semestru na stejném místě ve stejný čas. Dalšími akcemi tohoto typu jsou
8.4. J. E. velvyslankyně Rumunska v Praze, paní Daniela Gitman
15.4 J. E. velvyslankyně Slovinska v Praze paní Smiljana Knež
22.4. bývalý velvyslanec České republiky v Moldavsku, p. Petr Kypr
13.5. J. E. velvyslanec Chorvatska v Praze, pan Frane Krnič

Prosíme za pochopení, že v rámci diskuse budou mít přednost studenti zapsaní do kurzu. Všechna setkání jsou vedena striktně v režimu Chattam House Rule. Slavomír Horák (slavomir.horak@post.cz).


Konflikt a obnova v Afghánistánu: kontext, prostředí, zájmy

Ústav mezinárodních vztahů Vás zve na prezentaci a křest nové knihy Nika Hynka, Jana Eichlera a Lubomíra Majerníka Konflikt a obnova v Afghánistánu: kontext, prostředí, zájmy - 25. 3. 2013 v 15,00.

Protože volná místa v sále rychle mizí, rezervujte si místo přes výše uvedený odkaz či na mailu registrace@iir.cz.


Třetí koncert hudebního cyklu AKADEMICKÉ REZONANCE

Koncert se uskuteční v úterý 26. 3. 2013 od 19.00 v tropickém skleníku v Botanické zahradě Přírodovědecké fakulty UK. Vystoupí Pavel Kohn, folkový zpěvák, textař a geolog z Přírodovědecké fakulty UK. Koncert bude spíše komorní, z důvodu kapacity skleníku. Místa pouze ke stání. Vstup je volný, otevřený pro širokou veřejnost.

pozvánka


Projektové a procesní řízení pro doktorandy (jednodenní kurz)

Kdy: 26. 3. 2013 od 09.00

Kde: Zelená posluchárna 1. patro, č. 141, Celetná 20, Praha 1

Chcete se dozvědět něco o plánování projektů? Jak je spravovat a jak se vyhnout častým chybám při jejich organizaci? Přijďte na náš kurz a dozvíte se více. Jednodenní kurz je určený studentům doktorských programů všech fakult UK.

registrace

facebook event


Diskuse: Svoboda, rovnost, bratrství

První akce z diskusního cyklu ke knize Petra Druláka "Politika nezájmu: Česko a Západ v krizi".

Ústav mezinárodních vztahů Vás srdečně zve k diskusi na téma "Svoboda, rovnost, bratrství" - 27. 3. 2013 v 17,00 . Jde o první takovou akci z celého diskuzního cyklu. Autor knihy bude diskutovat s politickým filosofem Pavlem Baršou.Protože volná místa v sále rychle mizí, rezervujte si místo přes výše uvedený odkaz či na mailu registrace@iir.cz


Seminář: Ztratí členské státy ekonomickou a fiskální suverenitu?

Institut pro evropskou politiku EUROPEUM si Vás dovoluje pozvat na další seminář Zastoupení Evropské komise a Informační kanceláře Evropského parlamentu v České republice. Diskutovaným tématem budou nové iniciativy EU v hospodářských otázkách, reforma ekonomického vládnutí a evropský semestr. Na semináři s názvem Ztratí členské státy ekonomickou a fiskální suverenitu? vystoupí Zdeněk Čech, ekonomický poradce Zastoupení Evropské komise v ČR, Jakub Mazur, vedoucí oddělení Hospodářské a finanční politiky EU z Ministerstva financí ČR, a Petr Procházka, ředitel odboru EU a mezinárodních organizací České národní banky.

Seminář se koná ve středu 27. 3. 2013, od 17:00 do 19:00 hodin v Evropském domě, Jungmannova 24, Praha 1.

Účast prosíme indikativně potvrdit na: seminare@europeum.org nebo na telefonu 224 186 207.

Rádi bychom Vás upozornili, že semináře se natáčí. Budou přístupné k zhlédnutí na Youtube kanálu Zastoupení Evropské komise v ČR.


Večery s absolventy IPS: Vojtěch Kučera: PR a marketing v České republice

Již poosmé zve Institut politologických studií nejen své studenty na další setkání z cyklu Večery s absolventy, které poskytují současným studentům IPS možnost diskutovat s úspěšnými absolventy o odborných i kariérních otázkách.

Hostem nadcházejícího setkání bude Vojtěch Kučera, který bude mluvit o svých zkušenostech z oblasti public relations a marketingu, které získal zejména v rámci EMC Public relations. Diskutovat ale bude možné i o jeho zkušenostech z Francie, kde studoval a několik let žil.

Setkání se koná už tradičně ve středu, tj. 27. 3. 2013, v Jinonicích v místnosti 4019 od 17:00.
facebook event


Workshop: Holokaust na plátně

Pražské centrum židovských studií FF UK srdečně zve na třídenní workshop Lukáše Přibyla Holokaust na plátně.

Workshop proběhne ve dnech 2. - 4. dubna 2013

Místo konání: FAMU (Filmová a televizní fakulta akademie múzických umění v Praze, Smetanovo nábřeží 2,  Praha 1


Workshop: Spravedlnost a vědeckost jako dva zdroje pojmu objektivity

Kabinet historie a teorie sociologie (při ISS FSV UK), vás zve na workshop, jehož tématem je "Spravedlnost a vědeckost jako dva zdroje pojmu objektivity". Pozvání přijali dva zahraniční hosté, prof. Irmela Gorges z Berlína a prof. Christian Fleck ze Štýrského Hradce, pracovním jazykem bude angličtina.

Podrobnosti o chystaném workshopu, který proběhne 12. dubna 2013 od 12,30 najdete na webových stránkách: OBJECTIVITY BETWEEN FAIRNESS AND SCIENTIFICITY: Two Sources of Research Normativity

 
  
 Konference/projekty/výzvy 
 

THESEUS Seminar for Young Leaders 2013: "The Future of EU Economic Governance"

Výzva k podávání přihlášek - uzávěrka: 26. března 2013


Registrace na konferenci JDI Youth Dialogue 2013 zahájena!

Od 21. března se mohou zájemci registrovat na konferenci JDI Youth Dialogue. Program zahájí Jiří Schneider, první náměstek ministra zahraničních věcí. Mezi dalšími hosty se objeví velvyslanci balkánských zemí v České republice, nadějní balkánští akademici a jejich čeští kolegové.

Hlavní téma JDI Youth Dialogue představuje rozšiřování Evropské unie na Balkán a jeho dopady na česko-balkánské vztahy. Program konference, jež bude probíhat v angličtině, se dělí na akademický, diplomatický a studentský panel. V rámci každého panelu bude vyhrazen významný prostor pro diskuzi. Každý účastník tak bude moci s panelisty skutečně debatovat. Akce je veřejně přístupná. Pro účast je vyžadována registrace na adrese registrace@jdi-vse.cz. Do zprávy prosím uveďte vaše jméno, příjmení a školu/instituci.

Více: www.jdi-vse.cz/jdiyouthdialogue

 
  
 Program AKTION Česká republika – Rakousko 
 

MŠMT informuje o vyhlášení programu AKTION Česká republika - Rakousko.

Termíny oddělení vědy: 8. dubna, 9. září a 25. listopadu 2013

 
  
 Nové vydání 1/13 Czech Journal of Economics and Finance 
 

První letošní číslo 1/13  Czech Journal of Economics and Finance přináší následující články:

*Financial Linkages and Financial Stability (Introduction) Zdeněk TŮMA
*Analysis of Sovereign Risk Market Indicators: The Case of the Czech Republic Zlatuše KOMÁRKOVÁ, Jitka LEŠANOVSKÁ, Luboš KOMÁREK
*Financial Integration at Times of Financial Instability Jan BABECKÝ, Luboš KOMÁREK, Zlatuše KOMÁRKOVÁ
*Financial Stress Spillover and Financial Linkages between the Euro Area and the Czech Republic Tomáš ADAM, Soňa BENECKÁ
*Testing for Causality in Mean and Variance between the Stock Market and the Foreign Exchange Market: An Application to the Major Central and Eastern European Countries Sinem Derindere KOSEOGLU, Emrah Ismail CEVIK
*Bank Stress Tests as an Information Device for Emerging Markets: The Case of Russia Zuzana FUNGÁČOVÁ, Petr JAKUBÍK

The journal is published by Charles University and is currently edited by Ondřej Schneider (Editor-in-Chief; IES, IIF), Roman Horváth (Deputy Editor-in-Chief, IES), Martin Fukač (IMF), Tomáš Tichý (VSB-TU) and Laurent Weill (University of Strasbourg).

 
  
 Soutěže a ocenění 
 

Cena RENOMIA za nejlepší práci v oblasti ekonomie rozvoje za rok 2012

Vítězem druhého ročníku soutěže RENOMIA award in development economicsse stal Michal Svatoň se svou prací „Ghana Cocoa Farmers' Survey: Chocolate Economics“. Čestné uznání získala Petra Valíčková s prací „The Role of Financial Development in Economic Growth: A Meta-Analysis“.

Slavnostní předání proběhne 16. května 2013 od 17 hodin na IES FSV UK.


PRESSpektivy 2: Budoucnost žurnalistiky

Český rozhlas vyhlašuje 2. ročník projektu PRESSpektivy – Budoucnost žurnalistiky. Šanci dá až 12 talentovaným studentům partnerských vysokých škol. Setkají se se zajímavým hostem, redaktory Českého rozhlasu a Bel Monda a vyzkouší si práci novináře. Jde o jedinečnou možnost dostat se do reálného prostředí dnešní žurnalistiky a navázat nové profesní kontakty.

Kreativní dílna se bude konat 8. – 9. dubna 2013 a nabídne mnoho zajímavého a aktuálního. Přihlásit se můžete, když zašlete příspěvek na dané téma: „Přímá volba prezidenta ČR ve veřejnoprávním vysílání“ 

Uzávěrka: 27. března 2013

Více: 2. ročník projektu PRESSpektivy – Budoucnost žurnalistiky


Soutěž o nejlepší studentskou práci v oblasti mezinárodních vztahů

Ústav mezinárodních vztahů, v. v. i. vyhlašuje ve dvou kategoriích soutěž v oblasti mezinárodních vztahů v rámci projektu OP VK RESAREAS - Síť spolupráce při výzkumu mimoevropských oblastí (reg. č. projektu CZ.1.07/2.4.00/31.0027) spolufinancovaného Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky:

a)    soutěž o nejlepší studentskou práci v oblasti mezinárodních vztahů;

b)    soutěž pro mladé vědecké pracovníky a pracovnice s titulem Ph.D. o nejlepší práci v oblasti mezinárodních vztahů. 

Přihlášku je nutné zaslat do 31. března 2013

Více informací: Soutěž o nejlepší studentskou práci v oblasti mezinárodních vztahů 

Kontaktní osoba: Mgr. Šárka Moravcová, Ph.D., Ústav mezinárodních vztahů, v. v. i., Nerudova 3, 118 50 Praha 1, email: moravcova@iir.cz, tel. +420 251 108 310

 
  
 Děkanské volno 29. března 2013 
 

V pátek 29. března 2013 je děkanské volno

budovy Hollar a Opletalova budou uzavřeny od 12:00.

Obě knihovny FSV (Hollar a Opletalova) budou uzavřeny celý den.

 
  
 Program Absolvent 2013 
 

Program Absolvent je tradiční akcí, kterou Univerzita Karlova připravuje pro své studenty a budoucí absolventy.

Jedná se o cyklus přednášek, kde mohou studenti získat znalosti a informace potřebné pro úspěšné nastartování profesní kariéry. Všechny přednášky jsou pro studenty zdarma, jen je nutné se předem zaregistrovat.  

Informace s podrobným programem - jaro 2013

 
  
 Galavečer FSV UK 
 

fotogalerie - Galavečer FSV 

10. vydání Magazínu Fleška - Galavečer FSV

 
  
 Stáže 
 

Nezisková organizace LEAF nabízí slovenským studentům studujícím v zahraničí možnost účastnit se v programu Slovak Professionals Abroad Program (SPAP), v rámci kterého mohou absolvovat stáž na Slovensku.

V tomto roce organizace pomáhá zprostředkovat tyto stáže:

- Dell: Talent Management Consultant

- Google: Industry Analyst Intern

- Heineken: Marketing Intern

- Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky: 2016 Slovak EU Presidency Preparatory Team

- PricewaterhouseCoopers: Advisory (Deals) Intern

- Telefónica: Acquisition Intern

- Transparency International: Fundraising Intern

- U.S. Steel Košice (kancelária Bratislava): Governmental and EU Affairs Intern

- Západoslovenská distribučná: Smart Metering Intern

Uzávěrka: 31. 3. 2013, více: http://www.leaf.sk/staze

 
  
 Další vydání newsletteru 
 

Příští vydání newsletteru rozešleme až 5. 4. 2013, pro aktuální informace sledujte webové stránky fakulty nebo stránku FSV UK na facebooku. Další informace o přednáškách, konferencích, stážích, apod. najdete na intranetu v sekci "nabídky pro studenty".

Podklady zasílejte na e-mail fiserova@fsv.cuni.cz.

 
  
 Chcete-li přidat sdělení do Newsletteru, prosím, dodejte mi podklady vždy do čtvrtka 24:00 - Sylvie Fišerová, tel. 222 112 285, email fiserova@fsv.cuni.cz
Pokud nechcete dostávat zprávy z této konference, pošlete e-mail na adresu newsletter-unsubscribe@fsv.cuni.cz. Pro přihlášení k odběru zašlete e-mail na adresu newsletter-subscribe@fsv.cuni.cz.