Přednášky/semináře/diskuse 
 

Přednáška arménského vevyslance

Katedra ruských a východoevropských studií srdečně zve na setkání s J. E. velvyslancem Arménie p. Tigranem Seiranianem, které se bude konat v rámci kurzu Central European, Balkan and Eurasian Diplomatic Seminar v ponděli 30. dubna 2012 od 17:00 v místnosti 212 budovy Hollar. Jednacím jazykem setkání bude angličtina. Případné dotazy posílejte na adresu slavomir.horak@post.cz


Přednáška: Monetary Exit Strategy and Fiscal Spillovers

Dr. Jan Libich z La Trobe University, Austrálie, bude v pondělí 30. dubna 2012 od 17:00 v místnosti 105 na IES 26) hovořit na téma Monetary Exit Strategy and Fiscal Spillovers. Všichni zájemci jsou srdečně zváni. 


Lordan Zafranovič a jugoslávský film

Institut mezinárodních studií FSV UK a Rumunský kulturní institut Vás v rámci semináře History and Present in South East European Cinema srdečně zvou na setkání s čelním představitelem jugoslávské filmové „černé vlny“, Lordanem Zafranovičem a jeho snímky: 2. května 2012 od 16:00, Rumunský kulturní institut, RKI, Anglická 26, Praha 2.


Seminář: Budoucnost kohezní politiky po roce 2014

Zveme všechny zájemce na seminář Budoucnost kohezní politiky po roce 2014, v rámci kterého vystoupí Ing. Daniel Braun, MA (1. náměstek ministra pro místní rozvoj), Mgr. Arnošt Marks, Ph.D. (konzultant) a JUDr. Ing. Tomáš Novotný, Ph.D. (ředitel Úřadu regionální rady Střední Čechy). Seminář se koná ve středu 2. května 2012 v 18:00 – 19:30 v místnosti 109 na IES. Po semináři bude následovat neformální diskuse s přednášejícími u malého občerstvení.


Debaty o českých zájmech

Asociace Evropské hodnoty ve spolupráci s Institutem ekonomických studií FSV si Vás dovolují pozvat na diskuzi z cyklu Debaty o českých zájmech.

Ve čtvrtek 3. května 2012 se od 18:00 v aule 109 na Institutu ekonomických studií FSV UK, Opletalova 26, Praha 1 uskuteční další zé série debat, tentokrát na téma Zájmem České republiky je posílit svou konkurenceschopnost skrze expanzi na mimoevropské trhy.

facebook


Přednáška: The Variable Geometry of European Security Cooperation

Katedra západoevropských studií Institutu mezinárodních studií FSV UK Vás srdečně zve na přednášku dr. Gunilly Herolf s názvem "The Variable Geometry of European Security Cooperation". Přednáška proběhne 3. května 2012 od 14 hodin v místnosti 2080 v Jinonicích.

 
  
 Konference: Vědci a veřejnost v rozhodovacích procesech 
 

Institut sociologických studií FSV UK a Zelený kruh, asociace ekologických nevládních organizací, ve spolupráci s Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe organizují mezinárodní konferenci "Vědci a veřejnost v rozhodovacích procesech", která se uskuteční v Praze, dne 25. října 2012.

pozvánka na konferenci a výzva k zasílání příspěvků

Invitation and Call for Papers

 
  
 Věda a výzkum 
 

CERGE-EI informuje o vyhlášení 13. ročníku grantové soutěže pro politology, sociology a ekonomy v programu GDN Regional Research Competition. Přednost dostanou projekty na tato témata:

I. Urbanization and Cities: Urban / Rural Policy, Migration, Demographics
II. Enterprise Development and Behavior including Corporate Governance
and Restructuring
III. Labor Markets including Retirement, Social Assistance and Health
Economics
IV. Globalization including Regional and International Economic Policy
Coordination
V. The Reform Process including Public Finance, Fiscal Burden, and Taxation
VI. Education including Educational Policy, Reform, Funding and Outcomes

Termin oddělení vědy pro odevzdání papírové verze projektu: 25. června 2012.

 
  
 Studentské peníze: deadline k podávání žádostí  
 

Studentská komora AS UK FSV plánuje přidělovat další prostředky z fondu Studentských peněz na květnovém zasedání AS UK FSV. Deadline pro podávání žádostí je v úterý 8. 5. 2012 ve 12:00. Prostředky slouží k podpoře studentského života na FSV UK. Žádosti podávejte v elektronické podobě na mail studentskepenize[at]fsv.cuni.cz, součástí žádosti musí být návrh rozpočtu akce. Prezentace projektů proběhne před zasedáním AS UK FSV 15. 5. 2012.

 
  
 Vernisáž Erasmus výstava+ 
 

Vernisáž Erasmus výstavy+ proběhne v úterý 22. května 2012 v Jinonicích. Na fotografiích v hale a studentské místnosti představí studenti hlavně z 3. ročníku teritoriálních studií IMS FSV UK své zážitky z Erasmus pobytů a rádi si o nich popovídají se zájemci. Plus vernisáž obohatí jedinečná ukázka představení tzv. teritoriálního tyjátru a studenti si na památku společného studia zasadí svůj bakalářský strom.

Více informací na Facebookuwebu či Twitteru.

 
  
 Výzkum stravovacího střediska Jinonice 
 

Od pondělí 23. dubna do pátku 4. května 2012 v jinonické budově probíhá výzkum tamějšího Stravovacího střediska (výdejna obědů a bufet), který realizují studentky magisterského studia sociologie Institutu sociologických studií za pomoci tazatelů z řad bakalářského cyklu. 

Cílem výzkumu je zmapovat spokojenost studentů a zaměstnanců se službami, které výdejna a bufet poskytují. V případě oslovení tazateli Vás prosíme o chvíli času na vyplnění dotazníku. Výsledky výzkumu budou použity pro zkvalitnění služeb Stravovacího střediska. Děkujeme!

 
  
 Cyklojízda 
 

V rámci rektorského dne, ve středu 16. 5. 2012, se uskuteční třetí ročník cyklojízdy a inlinejízdy s vedením fakulty.

Účastníci se sejdou v 10,00 na Palackého náměstí před sochou (cyklisté), v 10,15 u dětského hřiště v Podolí (zast. tramvaje 3, 17, 21 „Podolská vodárna“, (bruslaři)).

Cyklisté, a od Podolí též in-line bruslaři, vyjedou společně po cyklostezce A2 (Vltava pravobřežní) směrem na jih z Prahy po trase Nové město-Podolí-Braník-Modřany-Komořany-Zbraslav. V průběhu akce budou zastávky (plánovaná místa: dětské hřiště Braník, břeh řeky Vltavy u stanice vlaku Modřany, případně restaurace u Modřanského biografu a Zbraslav u stánků na cyklostezce).

Registrace předem je nutná, max. počet účastníků: 100.

registrační formulář

 
  
 Majáles: 4. května 2012 
 

Majáles se uskuteční dne 4. května 2012 a Univerzita Karlova na něm bude mít svou zónu, kde bude probíhat program a představí se různé spolky Univerzity Karlovy. Lístky je možné zakoupit v Klubu K4, na Právnické fakultě ve Všehrdu a na Filozofické fakultě v kanceláři Studentské rady za 350,- Kč.

Více: Majáles 2012, UK na Majáles

 
  
 Vize 2025: Lobbing 
 

Nadace Penta vyhlašuje nový ročník esejistické soutěže Vize 2025.

Čeští, slovenští a polští studenti vysokých škol mohou se svou esejí na téma Lobbing 2025 vyhrát finanční odměny až do výše 5 tisíc eur. Soutěž je určena studentům prezenčního studia a interním doktorandům všech univerzit a vysokých škol v České republice, na Slovensku a v Polsku. Cílem je vytvořit prostor pro vznik a prezentaci tvořivých a originálních pohledů na zadaná témata.

Více viz facebooková stránka soutěže.

 
  
 Běh o pohár rektora Univerzity Karlovy 
 

V rámci maratónského víkendu v neděli 13. května 2012 se uskuteční druhý ročník Univerzitního maratonu s podtitulem "Běh o pohár rektora Univerzity Karlovy". Běh, ve formě štafety o čtyřech členech, bude odstartován v 9:00 na Staroměstském náměstí v Praze. Vítězný tým obdrží pohár přímo z rukou rektora prof. Václava Hampla.

Sestavit čtyřčlenný tým mohou všichni studenti českých i zahraničních škol ve věku 18 - 26 let, kteří organizátorům zašlou kopii potvrzení o studiu nebo jsou držiteli karty ISIC. Závodu se mohou zúčastnit týmy studentek, studentů, ale i smíšená družstva. Z jedné univerzity nebo fakulty se může zúčastnit neomezené množství týmů.

Informace k přihláškám, pokyny a informace o běhu jsou k dispozici na http://www.praguemarathon.com/.

 
  
 CEECOM 2012 Prague: video stream a blog 
 

Mezinárodní konference Central and Eastern Communication and Media Conference CEECOM 2012 Prague, kterou v těchto dnech pořádá IKSŽ FSV UK, je přenášena formou on-line vysílání, které zajišťuje Rozhlasové a televizní studio IKSŽ. Video stream lze sledovat na webu konference.

Více i méně vážné zpravodajství z konference přináší v českém i anglickém jazyce blog připravovaný redaktory Sociálu: http://ceecom2012.blogspot.com/

 
  
 Seminář: EU a Rusko – konkurence či strategické partnerství? 
 

Ve středu 2. května 2012 od 17:00 se v Evropském domě, Jungmannova 24, Praha 1, uskuteční další seminář Zastoupení Evropské komise a Informační kanceláře Evropského parlamentu v České republice. Organizátorem je Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.

Diskutovaným tématem budou tentokrát vztahy Evropské unie a Ruska. Na semináři s názvem EU a Rusko – konkurence či strategické partnerství? vystoupí Irina Gusačenko z FSV UK a Jakub Kulhánek z Asociace pro mezinárodní otázky. Účast potvrdďte na: seminare@europeum.org nebo na telefonu 224 186 207

 
  
 Chcete-li přidat sdělení do Newsletteru, prosím, dodejte mi podklady vždy do čtvrtka 24:00 - Sylvie Fišerová, tel. 222 112 285, email fiserova@fsv.cuni.cz

Pokud nechcete dostávat zprávy z této konference, pošlete e-mail na adresu newsletter-unsubscribe@fsv.cuni.cz.