Slovo děkana 
 

Vážení a milí studenti, pedagogové a zaměstnanci fakulty,
srdečně Vás vítám v plném nasazení akademického roku 2011/2012 a doufám, že to bude rok plný radosti ze studijních i pracovních úspěchů.

A do všeho dalšího Vám přeji, ať se daří ještě lépe, než byste si sami přáli.

 

S pozdravením,

Jakub Končelík

 
  
 Dokončení rekonstrukce knihovny v Hollaru 
 

Na konci září 2011 byla dokončena rekonstrukce knihovny v Hollaru, která trvala od roku 2010. Ve druhé etapě byla zrekonstruována poslední část dolní knihovny (volný výběr) a horní studovna časopisů včetně mediotéky.

 

 
  
 Česko-německé setkání mládeže 
 

Koordinační centrum česko-německých výměn mládeže Plzeň připravuje 7. česko-německé setkání mladých lidí v rámci Evropského roku dobrovolnictví, které proběhne ve dnech 18. – 20. 11. 2011 v německém Bayreuthu. Setkání probíhá pod záštitou ministrů obou zemí zodpovědných za oblast dětí a mládeže. Pokud je vám mezi 16 - 26 lety, zajímá vás otázka dobrovolnictví a neformálního vzdělávání, zvažujete netradičním způsobem strávit prázdniny a volný čas, chcete poznat nové přátele a kulturu, zlepšit si jazykové dovednosti a získat cenné praktické zkušenosti, pak je Setkání vhodné právě pro vás. Bližší informace naleznete na webových stránkách akce. Přihlásit se můžete již nyní na webových stránkách Tandemu Plzeň, prostřednictvím on-line formuláře.

Uzávěrka přihlášek je 30. října 2011.

 
  
 Publikace 
 

Blut: Perspektiven in Medizin, Geschichte und Gesellschaft

Jiří Pešek, Falk Wiesemann

 

 

Klartext-Verlagsges, 2011

280 s., ISBN 978-3-8375-0503-0

 
  
 Workshop 
 

Katedra žurnalistiky IKSŽ a Audiovizuální oddělení francouzského velvyslanectví v Praze uspořádaly ve dnech 26. – 30. 9. 2011 fotografický  workshop s francouzským válečným fotoreportérem Patrickem Chauvelem. Workshop byl zahájen v pondělí 26. září přednáškou o současném fotožurnalismu ve světě s následnou diskusí.

 
  
 Podpora pro rodiče-akademiky UK 
 

Filozofická fakulta UK nabízí v rámci projektu OPPA podporu rodičům-akademikům i z ostatních pražských fakult a dalších pracovišť Univerzity Karlovy:

1. Příspěvek na hlídání dětí

2. Úhrada počítačových nebo pedagogických kurzů

3. Zapůjčení notebooku DELL Vostro 3300 pro práci doma

Podrobnosti: http://intranet.fsv.cuni.cz/FSVINT-1650.html

 
  
 Grantová agentura UK  
 

Grantová agentura UK vyhlásila soutěž na podávání projektů s počátkem řešení v roce 2012. Projekty na 1-3 roky si mohou podávat studenti magisterského a doktorského studia. Podrobné informace o soutěži a vstup do aplikace pro zpracování projektů jsou zveřejněny na http://www.cuni.cz/UK-33.html.

Termín elektronického podání na odd. vědy: 9. listopadu 2011.

 
  
 Ocenění 
 

Studentka magisterského oboru sociologie Barbora Votavová získala za svou bakalářskou práci "Uč se, ať se máš líp" - strategie vzdělanostní mobility Cenu Josefa Hlávky za rok 2011. Toto prestižní ocenění je určeno nejlepším studentům a absolventům pražských vysokých škol, brněnské techniky a mladým vědeckým pracovníkům Akademie věd České republiky.


Studentky FSV UK uspěly v 16. ročníku soutěže o Cenu Edvarda Beneše: Martina Hamplová (IMS) získala Cenu Edvarda Beneše 1. stupně za práci s názvem Migrační vlny ve Spolkové republice Německo po roce 1989 mezi severními a jižními spolkovými zeměmi a Tereza Štanclová (ISS) Cenu Edvarda Beneše 3. stupně za práci s názvem Odchod mládeže z ústavní péče a první rok samostatného života.

 
  
 Miss Univerzity Karlovy 
 

Poprvé v historii UK spolupořádá Studentská unie Univerzity Karlovy oficiální soutěž krásy. Zúčastnit se mohou všechny studentky UK. První prosincový den v klubu Roxy zvolí odborná porota Miss UK , návštěvníci akce sami rozhodnou, kdo se stane Miss sympatie UK a na stránkách Expresradia proběhne také internetové hlasování o Miss Internet.

Více informací na stránkách www.missuk.cz.

 
  
 Studentská soutěž REVEAL 
 

Od 1. do 31. října 2011 probíhá studentská soutěž REVEAL pořádaná společností L’Oréal.

REVEAL je online hra, která simuluje uvedení nového produktu, počínaje vývojovou fází a konče samotným uvedením, jako v reálném životě. Tato simulace umožní studentům otestovat si své schopnosti na reálném případě, naučit se něco navíc ve „studijním centru“, které bylo zpracováno spolu s profesory a odborníky v daném oboru, a získat hodnotnou a detailní zpětnou vazbu včetně doporučení pro zlepšení.

Nejlepší studenti budou oceněni a pozváni na pohovor a mají možnost získat nabídku stáže či zaměstnání. Více na: www.reveal-thegame.com.

 
  
 Zlatý kurz FSV UK 
 

Dne 11. října 2011 se při příležitosti zasedání Akademického senátu FSV UK uskutečnilo druhé předávání ocenění Zlatý kurz za vedení kurzů, které byly nejlépe hodnoceny při tradičním „hodnocení kurzů“.

Za letní semestr akademického roku 2010/2011 ocenění získali: PhDr. Pavel Dolanský, PhDr. Martin Lokšík, Ing. Mgr. Magdalena Fiřtová, Ph.D., PhDr. Krystof Kozák, Ph.D., PhDr. Ludmila Mlýnková, Mgr. Markéta Žídková, Ph.D., PhDr. Vilém Novotný, Ph.D., Bc. Lukáš Salivar, Bc. Anna Tůmová, prof. Ing. Karel Kouba, DrSc. a doc. Mgr. Tomáš Holub, Ph.D.

Ocenění je spojeno s finanční odměnou, vedení fakulty je z ocenění včetně finanční odměny vyjmuto.

Podklady

Fotografie z předávání ocenění

 
  
 Různé 
 

Dne 6. září 2011 ČT2 odvysílala pořad Evropa a já, ve kterém prof. Miroslav Novák mj. hovoří o své emigraci ve Švýcarsku, o švýcarské polopřímé demokracii a o začátcích výuky politologie po roce 1989 na FSV UK.


V Městské knihovně v Rakovníku se 6. 10. 2011 uskutečnilo autorské čtení a beseda se spisovatelem a scénáristou prof. Davidem Janem Novotným, jehož kniha Sidra Noach (2010) získala hlavní cenu v literární soutěži Knižního klubu a byla nominována na cenu Magnesia Litera 2011 v kategorii próza.


Ve dnech 15. - 16. září 2011 se dr. Milan Šmíd zúčastnil jako porotce žurnalistické soutěže Writing for CEE (psaní pro střední a východní Evropu), kterou organizuje rakouská tisková agentura APA ve spolupráci s Bank Austria.


1. září 2011 Rada pro rozhlasové a televizní vysílání zahájila mediální kampaň s mottem: VAŠE DÍTĚ, VAŠE TELEVIZE, VAŠE ZODPOVĚDNOST. Tři emotivní televizní spoty, které budou vysílány během podzimu v České televizi, na Nově, Primě a Televizi Barrandov, zobrazují šokující projevy dětí, inspirované sledováním nevhodných televizních pořadů. Smysl provokativní kampaně souvisí s dlouhodobým záměrem Rady, která svoji úlohu vnímá nejen v rámci zákonem stanoveného dohledu nad televizním a rozhlasovým vysíláním, ale hodlá aktivně přispívat k zvyšování úrovně mediální gramotnosti v České republice. Rada spolupracuje s Institutem komunikačních studií a žurnalistiky FSV UK, který pro ni provedl sociologický průzkum na téma Mediální gramotnost v ČR.

 
  
 Filmový seminář 
 

Filmový seminář je tradičně vypisovaný pro studenty (pracovníky) Univerzity Karlovy. Projekce probíhají vždy v úterý od 17.30 h a od 20.00 h v Modré posluchárně, Celetná ul. 20. 

V letošním akademickém roce se první projekce koná dne 18. října 2011 od 17:30 hod. v Modré posluchárně (Celetná 20, Praha 1). informace k zapisování předmětu, resp. k návštěvám projekcí

 
  
 Nová podoba newsletteru 
 

Pokud nechcete dostávat zprávy z této konference, pošlete e-mail na adresu newsletter-unsubscribe@fsv.cuni.cz, naopak pro přihlášení k odběru novinek stačí zaslat prázdný e-mail na adresu newsletter-subscribe@fsv.cuni.cz.

Pokud se Vám ve fakultním webmailu newsletter nezobrazuje s obrázky, zaškrtněte v nastavení v záložce „pošta“ možnost „zobrazovat obrázky z jiných webových stránek“.

 
  
 Chcete-li přidat sdělení do Newsletteru, prosím, dodejte mi podklady vždy do čtvrtka 24:00 - Sylvie Fišerová, tel. 222 112 285, email fiserova@fsv.cuni.cz

Pokud nechcete dostávat zprávy z této konference, pošlete e-mail na adresu newsletter-unsubscribe@fsv.cuni.cz.