Rektorský den 29. 2. 2012 a Týden neklidu 
 

V neděli 26. 2. začíná týden plný debat, diskuzí, přednášek, divadelních představení, koncertů, happeningů a protestů pořádaný iniciativou Za svobodné vysoké školy.

Mezi hlavní momenty Týdne bude patřit úterní Noc univerzit a středeční Protestní pochod.

 

Na den 29. 2. 2012 byl vyhlášen rektorem UK rektorský den. Výuka je ZRUŠENA, provoz budovy Hollar a Opletalova bude zachován od 8.00 hodin do 20.00 hodin.

Týden
neklidu

 

www.zasvobodnevysokeskoly.cz

PROGRAM akcí v rámci Týdne neklidu

Nejaktuálnější informace k Týdnu neklidu jsou dodávány průběžně sem

 
  
 28. února 2012 uplyne 130 let od vydání zákona o rozdělení pražské Karlo-Ferdinandovy univerzity 
 

Rozdělení pražské (Karlo-Ferdinandovy) university v roce 1882 na českou a německou

Jiří Pešek

Vývoj jazykově smíšené česko-německé pražské university měl od konce 60. let 19. století jednoznačně "počešťující" charakter: nejen že stále více učitelů přednášelo česky, především však do poslucháren přicházelo stále více studentů s mateřskou řečí češtinou. Dosud jednoznačně německý charakter university se velmi rychle měnil. Za těchto okolností se německá část profesorského sboru (mnozí profesoři byli předními representanty zemské nebo dokonce říšské politiky) začala obávat počeštění university a navrhovala proto založení nové university s českým vyučovacím jazykem nebo posléze alespoň rozdělení stávající university na českou a německou. V politickém životě 70. let šlo o významné politikum s velkým prestižním dosahem zejména pro rychle sílící český politický národ. celý text

 
  
 Studentská soutěž o nejlepší odborný článek ze sociologie 
 

Řídící výbor Masarykovy české sociologické společnosti vyhlašuje již třetí ročník studentské soutěže o nejlepší odbornou sociologickou stať vydanou v časopise s recenzním řízením v oboru sociologie v roce 2012.

 
  
 Přednáška 
 
Meeting with H. E. Prof. Kudret Özersay, Special Representative (chief negotiator) of the President of Turkish Republic of Northern Cyprus:

The Department of Russian and East European Studies cordially invites you to the lecture and discussion "44 Years of Cyprus Talks: The Way Forward", which will take place on Thursday, March 1, 2012 from 17.00 in Jinonice building, room 2080.

 
  
 Publikace 
 

Suverénní fondy

Teplý Petr - Ander Jan 

brožovaná, 104 str., 1. vydání

KAROLINUM, prosinec 2011, ISBN: 978-8024620237

Více informací o publikaci

 
  
 Semináře pro studenty magisterského a doktorského studia 
 

FSV UK je členem sdružení Europaeum, které nyní nabízí možnost studentům magisterského a doktorského studia účastnit se těchto dvou seminářů:

* Challenges and Opportunities for Europe in building a Global Green Economy

* The Arab Spring one year on: What next?

Vybraní účastníci mají pobyt zdarma a mohou žádat i o další finanční příspěvek.

 
  
 Ples Fakulty sociálních věd UK  
 

Ples Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy se bude konat 22. března 2012 od 19 hodin v Národním domě na Smíchově.

 

Více informací naleznete na webových stránkách a facebooku.

 

Předprodej vstupenek bude probíhat od začátku měsíce března v budovách FSV UK.

 
  
 Hlídání dětí v dětském koutku FF UK v letním semestru 2011/2012  
 

Od pondělí 20. 2. 2012 je v dětském koutku v hlavní budově FF UK k dispozici bezplatné krátkodobé hlídání dětí pro rodiče-akademiky. Hlídání zajišťují v rámci odborné praxe studenti kateder sociální práce a pedagogiky.

Více informací najdete na webové adrese http://koutek.ff.cuni.cz nebo na emailu: koutek.ff@seznam.cz.

Rodiče-akademici mají navíc stále možnost získat jednorázový finanční příspěvěk 5.000 Kč na hlídání dítěte. Více informací podá Zlata Nováková na emailu: rodice@ff.cuni.cz.

 
  
 Jarní nábor nových členů AISEC a letní stáže 
 
Největší mezinárodní studentská organizace AIESEC přijímá nové členy - přihláška je otevřena do 25. února 2012 do 23:59.
http://praha.aiesec.cz/clenstvi/ 
AISEC zprostředkovává zahraniční stáže: http://nastaz.cz/ 
 
  
 Slavnostní uvedení celovečerního dokumentárního filmu Pátá čtvrť: Zmizelé město pražské 
 

Ve čtvrtek 1. 3. 2012 bude za účasti pražského primátora Doc. MUDr. Bohuslava Svobody slavnostně uveden v kině Evald celovečerní dokumentární film Pátá čtvrť: Zmizelé město pražské: (ČR 2012, režie Josef Císařovský, scénář David Jan Novotný), který mapuje osudy, historii i současnost tzv. Páté čtvrti - Josefova, bývalého židovského ghetta.

Film, natáčený v různých ročních obdobích, srovnává minulou a současnou tvář Josefova také očima současníků, domorodců a pamětníků.

Ve filmu pomocí 3D animace ožívá jedinečný labyrint domů, uliček, půd, sklepů a synagog. Vidíme obrazy malířů pražského ghetta: Jana Minaříka a Václava Jansy, kteří se opět štětcem dotýkají svého plátna. Divák díky moderní technologii 3D je vtažen do prostoru bývalého židovského ghetta a fascinován rozpohybovanými obrázky, které ilustrují, jak kdysi vypadalo Staré město pražské.

 
  
 Pozvánka na veřejnou debatu 
 
Centrem ProPolice při Otevřené společnosti, o.p.s, Vás zve na veřejnou debatu s názvem: "Veřejná kontrola policie nově a lépe? Aneb co může přinést vznik generální inspekce bezpečnostních sborů?"

Debata proběhne v Malostranské besedě 6. března 2012 od 17 hodin. Vstup je zdarma, doporučujeme ale rezervovat si místo (na info@pro-police).

 
  
 Soutěž: nejlepší studentský videoklip  
 

Fakulta sociálních věd UK vypisuje soutěž o nejlepší studentský videoklip k propagaci fakulty.

Požadavky:

formát: standardní videoformáty (vga, sd, hd ...)

obsah: Proč studovat na FSV UK?

délka: max. 60 sekund

termín odevzdání prací: do 29. února 2012 na e-mail: kubatova@fsv.cuni.cz

Přihlášené videoklipy budou zveřejněny na fakultním kanálu YouTube.

Ceny do soutěže:

1. místo 3.000,- Kč

2. místo 2.000,- Kč

3. místo 1.000,- Kč

 
  
 Chcete-li přidat sdělení do Newsletteru, prosím, dodejte mi podklady vždy do čtvrtka 24:00 - Sylvie Fišerová, tel. 222 112 285, email fiserova@fsv.cuni.cz

Pokud nechcete dostávat zprávy z této konference, pošlete e-mail na adresu newsletter-unsubscribe@fsv.cuni.cz.