Přednášky/semináře/diskuse 
 

Rozpravy o vývoji a současnosti Českého rozhlasu

Rozpravy o českých médiích se tentokrát budou věnovat 90letému výročí rozhlasového vysílání na českém území. Akce se koná ve středu 5. června 2013 od 17:30 do 19:30 hodin v budově FSV UK (Hollar) na Smetanově nábřeží 6, Praha 1 (místnost 215).

Diskutovat přijde Josef Maršík z Institutu komunikačních studií a žurnalistiky FSV UK, René Zavoral, náměstek generálního ředitele ČRo pro program a vysílání, Jan Pokorný, šéfredaktor a moderátor ČRo 1 - Radiožurnál a Libor Dvořák, moderátor a komentátor ČRo Plus. Večerem bude provázet Radko Kubičko z ČRo Plus.

Rozpravy o českých médiích jsou pravidelné diskuse o aktuálních otázkách i nadčasových tématech z mediální oblasti. Jsou určeny pro studenty i zainteresovanou veřejnost, pro všechny, kterým není mediální sféra v ČR lhostejná. Připravte si otázku a přijďte s hosty diskutovat.

facebook event


DEBATA o českých zájmech a odvolatelnosti politiků

Think-tank Evropské hodnoty si Vás dovoluje pozvat na již XIV. diskuzi z cyklu Debaty o českých zájmech, tentokrát o tezi: „Zájmem České republiky je zavést možnost odvolávat politiky během jejich mandátu”.

PRO tezi vystoupí:

Tomio Okamura, senátor, zakladatel hnutí Úsvit přímé demokracie

Pavel Kohout, ekonom, autor knihy Úsvit

PROTI tezi vystoupí:

Jiří Dienstbier, senátor, stínový ministr spravedlnosti (ČSSD)

Petr Sokol, politolog, Vysoká škola CEVRO institut (ODS)

Jako komentující host vystoupí Jan Kudrna, ústavní právník, Právnická fakulta UK.

Kdy: středa 5. června 2013, 17:00 – 18:45 (registrace od 16:30, sál se uzavírá v 16:50)

Kde: Institut ekonomických studií FSV UK, Opletalova 26, Praha 1

Registrace na diskuzi

Pozvánka na debatu v PDF


Co nás čeká v dalších sedmi letech?

Institut pro evropskou politiku EUROPEUM si Vás dovoluje pozvat na další seminář Zastoupení Evropské komise a Informační kanceláře Evropského parlamentu v České republice. Diskutovaným tématem bude víceletý finanční rámec 2014-2020.

Na semináři s názvem „Co nás čeká v dalších sedmi letech?“ vystoupí Michal Částek, vedoucí oddělení Rozpočtu EU Ministerstva financí České republiky, a Lubor Lacina, výzkumný pracovník Ústavu financí Mendelovy univerzity v Brně.

Seminář uskuteční ve středu 5. června 2013 od 17:00 do 19:00 hodin v Evropském domě, Jungmannova 24, Praha 1. Organizátorem je Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.

Účast prosíme indikativně potvrdit na: seminare@europeum.org nebo na telefonu 224 186 207.

Rádi bychom Vás upozornili, že semináře se natáčí. Budou přístupné k zhlédnutí na Youtube kanálu Zastoupení Evropské komise v ČR.

 
  
  
 

Pozvánka na FSV divadlo (9. a 13. června 2013)

Teritoriální tyjátr Vás zve na autorskou komedii. scénou zasazenou fyzicky do Jugoslávie 60. let, myšlenkově na půdu fakulty. Lámali jste si někdy hlavu, co je zač IMS FSV UK? Odhalit by se to mělo při události ze všech nejmezinárodnější - natáčení Vinnetoua. Jaktože Vinnetoua hrál Francouz a proč zrovna Plitvická jezera? Mohl by být Chorvat Srbovi opravdovým bratrem?  A co na věci tyto říká soudruh Tito? Odpovědi na tyto a další vědecké otázky padají v hospodě plné poletujících ryb.
Vstupenky prosím rezervujte na stránkách divadel: www.divadlokampa.cz (9. června, 20:00) a www.napradle.cz (13. června). Kupuj lístek, posílíš mír!

facebook page

 
  
 Věda a výzkum 
 

Vyhlášení soutěže Česká hlava 2013

Projekt na podporu vědecké a technické inteligence Česká hlava tvoří soubor vzájemně provázaných aktivit, jejichž cílem je popularizovat vědu a zvýšit společenskou prestiž tuzemských technických a vědeckých pracovníků coby hlavních tvůrců ekonomické prosperity země. Každoročním vyvrcholením projektu je udělování národních cen Česká hlava pro nejlepší osobnosti z oblasti vědy a techniky. Neskromným cílem je dosáhnout společenského povědomí na úrovni jakési národní Nobelovy ceny.

Tato cena se uděluje v sedmi kategoriích:

1) Národní cena vlády Česká hlava

2) Cena společnosti Kapsch

3) Cena Nadačního fondu Česká hlava

4) Cena Ministerstva obchodu a průmyslu ČR

5) Cena ministra životního prostředí ČR

6) Cena ministra školství, mládeže a tělovýchovy ČR

7) Cena Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR

Nominace do hlavní kategorie - Národní cena vlády Česká hlava - musí být podány prostřednictvím fakulty, termín pro odevzdání na oddělení vědy je do 31. května 2013.

Úzávěrka přihlášek do ostatních kategorií je do 30. června 2013.

Podrobné informace o jednotlivých kategoriích včetně formy a způsobu přihlášení naleznete na stránkách projektu Česká hlava.


Vyhlášení osmnáctého ročníku soutěže o Cenu Josefa VAVROUŠKA

Děkan Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze vyhlašuje veřejnou soutěž o Cenu Josefa Vavrouška pro rok 2013.

Cena je vyhlašována každoročně a udělována studentům, doktorandům a pracovníkům českých vysokých škol a vědecko-výzkumných pracovišť do 35 let na základě předložených prací na téma „Lidské hodnoty a problémy rozvoje civilizace“.

Podrobnější informace: Cena Josefa Vavrouška pro rok 2013.

Uzávěrka přihlášek je stanovena na pátek 28. 6. 2013 do 12:00 hod.

 
  
 Publikace 
 

Von der Rüstkammer des Reiches zum Maschinenwerk des Sozialismus

Wirtschaftslenkung in Böhmen und Mähren 1938 bis 1953

 

 

Jaromír Balcar, Jaroslav Kučera

 

více informací

 

 
  
 Ocenění 
 

Alice Němcová Tejkalová získala výroční Cenu Čápa (ČAAPA) od České asociace aplikovaných pohybových aktivit (organizace při UP v Olomouci) za rozvoj a mediální propagaci sportu handicapovaných, zejména za v minulém roce publikovanou monografii Ti druzí sportovci. Mediální stereotypizace a rámcování handicapovaných v tisku v letech 1948-2008 a zpravodajský server o sportu handicapovaných www.handisport.cz, který od roku 2005 do roku 2013 provozovala.


Klub autorů literatury faktu, Správa odkazu Egona Ervína Kische a Město Jaroměř-Josefov udělili Cenu Miroslava Ivanova v kategorii produkce literatury faktu za poslední tři roky Kateřině Králové a Konstantinosovi Tsivosi et al. za kniho Vyschly nám slzy... Řečtí uprchlíci v Československu vydanou nakladatelstvím Dokořán v Praze roku 2012.

 
  
 Stipendia 
 

Stipendia Fulbrightova programu pro vědecké pracovníky a přednášející pro pobyty v USA na akademický rok 2014/15

Austrálie: 2 šestiměsíční stipendia

EABC (The European-Australian Business Council), nabízí společně s Australskou národní univerzitou (Australian National University) 2 šestiměsíční stipendia (pro uchazeče ze všech zemí EU dohromady), týkající se ekonomických a obchodních vztahů mezi zeměmi EU a Austrálií. 

Obzvláště jsou vítána výzkumná témata zaměřená na problematiku smlouvy o volném obchodu mezi Austrálií a EU, např. pokud jde o řešení otázky netarifních bariér bránících obchodu.

Stipendia jsou učena jak pro začínající, tak i pro zkušené vědce („the Fellowship is open to emerging and established scholars“).

Výše stipendia může činit maximálně 10 000 australských dolarů (na celý pobyt), stipendium je určeno na zaplacení letenky a ubytování.

Uzávěrka přijímání přihlášek je 30. června 2013, výsledky výběrového řízení budou oznámeny v červenci 2013.

Informační leták s podrobnými informacemi a pokyny pro podávání přihlášek

web

 
  
  
 

Zrušení systému ONELOG

Systém ONELOG byl nahrazen systémem EZPROXY, v odkazech na intranetu webu tedy místo odkazu na ONELOG brzy najdete pouze odkaz na EZPROXY.

 
  
 Nové díly magazínu Fleška 
 

Nové díly magazínu Fleška, který připravují studenti televizní specializace žurnalistiky IKSŽ FSV UK, jsou dostupné na Youtube kanálu magazínu Fleška.

 
  
  
 
AIESEC: Inspirativní vedení
Telefónica, Prázdninová škola Lipnice a AIESEC pořádají jednodenní tréninky pro vysokoškoláky s názvem Inspirativní vedení. Věnují se leadershipu, rozdílům mezi manažery a leadery a zpětné vazbě. Během dne účastníky mimo jiné čeká interaktivní výuka a case study s manažery společnosti Telefónica, při které si vyzkouší nově nabyté znalosti. Pro více intformací se podívejte na http://prihlaska.aiesec.cz nebo http://facebook.com/InspirativniVedeni nebo pište na laura.havlova@aiesec.cz.
 
  
 Nabídky stáží 
 

Výběrové řízení na pozici stážisty v Analytickém týmu think-tanku Evropské hodnoty 

KDO JSI?

-> Magisterský nebo doktorandský student s osobním zaměřením na evropská studia

CO POŽADUJEME:

-> Aktivní zájem o evropské záležitosti a aktuální vývoj EU

-> Perfektní znalost anglického jazyka slovem i písmem

-> Znalost němčiny nebo francouzštiny výhodou

-> Zájem o analytickou a výzkumnou práci

-> Časovou flexibilitu v rozsahu 10 – 15 hodin týdně, s možností účastnit se pravidelných úterních porad

CO NABÍZÍME:

-> Konkrétní úlohu v rámci Analytického týmu think-tanku Evropské hodnoty

-> Monitoring a analýza vybrané agendy veřejných institucí na národní (evropské výbory Poslanecké sněmovny, Senátu a Vlády ČR) a evropské úrovni (Evropská rada, Rada EU - GAC, Evropský parlament a Evropská komise)

-> Týmový monitoring a analýza vybraných výstupů předních evropských think-tanků

-> Týmová příprava odborných podkladů pro práci think-tanku a konkrétní projekty (zejména v souvislosti s volbami do EP)

Přihláška   

Deadline přihlášek: 5. června 2013

Případný plánovaný pohovor: 7. června 2013 9-13h

Očekávané zahájení analytické stáže: 11. června 2013

 
  
 Chcete-li přidat sdělení do Newsletteru, prosím, dodejte mi podklady vždy do čtvrtka 24:00 - Sylvie Fišerová, tel. 222 112 285, email fiserova@fsv.cuni.cz
Pokud nechcete dostávat zprávy z této konference, pošlete e-mail na adresu newsletter-unsubscribe@fsv.cuni.cz. Pro přihlášení k odběru zašlete e-mail na adresu newsletter-subscribe@fsv.cuni.cz.